En av de bästa smakkompisarna till kyckling är citron, rosmarin och vitlök om jag får bestämma, ok timjan är heller inte fel men rosmarin vinner! Man får ta det lite lugnt med det goda bara för rosmarinsmaken växer verkligen och det kan bli lite bittert om man tar för mycket.
HELSTEKT KYCKLING
Låt kycklingen marineras i minst 30 minuter i en stor plastpåse med:
1 citron, saft och rasp från skalet
2-3 klyftor hackad vitlök
1 msk hackad rosmarin
1 liten lök i bitar, 1 kvist rosmarin och det som blev kvar av citronen kan du trycka in i buken.
en skvätt soya
salt och peppar
1. Lägg kyckling+marinad i en ugnsform, salta och peppra rejält, pensla med soya och stek i 75-90 minuter i 150 grader. Skvimpa i lite vatten i formen så det blir buljong till såsen.
ROSMARINSÅS
Sila buljongen( ca 2 dl) och koka upp den med 1 dl creme fraiche och 1-2 tsk hackad rosmarin.
ROTISAR I UGN
Klyfta potatis, morot, palsternacka, zucchini och lök och blanda med olja, salt och någon favoritörtkrydda.
Tjoff in i ugnen på 225-250 grader tills grönsakerna mjuknat och fått färg.
Det här var väl kanske ett onödigt skriveri men nu är det skrivet ändå!
Det funkar såklart att lägga kyckling och allt i samma form om man har bråttom ( själv hade jag en av mina latare långsammare dagar igår) men då suger ju rotsakerna upp den goda buljongen och vips har man ingen sås …..och vips har man inga knorpiga rotsaker heller hmm…… men smakerna har du ju kvar.
Vi åt rödbetor och chevre till också men det receptet kommer imorgon!
MMm så gott det där såg ut..
Psst en kompis till mig tipsade om att strö lite flingsalt på langosarna när dom är varma, vi tyckte nämligen att det saknades lite salt. Gå ju att salta mer i smeten osså eller så va det jag som va lite försiktig bara..Försvinnande goda va dom då! Här har ärtor lagts i blöt så i morgon bli det att koka ärtsoppa!
Tjingeling!