Romescosås

 
Den här såsen har varit på min “todolista” länge, första gången jag åt den var i Uppsala på en fantastisk matdag som Glimten i Grytan ordnade. Vi fick bland mycket kolla in matstyling av två proffs, Liselotte Forslin och Ulrika Ekblom, själv borde jag öva mer med kameran och kanske viktigast av allt….. läsa manualen 😉 På bilden här ovan så gjorde vi mackor med grilladkyckling, grönsaker, picklad lök och toppade med romescosåsen och det var supergott!
 
Vi hade middagsfrämmande i helgen, kompisar som vi inte träffat på en evighet, åhhh vad kul det var!
De fick smaka såsen tillsammans med kyckling och kanariska salta potatisar, papas arrugadas.
Det brukar ofta vara mojo rojo till de skrynkliga potatisarna och det såsreceptet finns i länken 😉

 

 
 
Såsen passar till det mesta, grillade grönsaker, fisk, kyckling och kött.
Eftersom jag är en såsig person så gjorde jag en vitlökssås också och kombon med båda såserna gillar jag!
 
 
20 mandlar, skållade och rostade
15 hasselnötter
1 stor röd paprika eller 2 normala
1 tomat
6 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger, eller sherryvinäger
6 msk olivolja
3 krm piment de la Vera, den heta versionen
salt
peppar
 

1. Rosta mandlar och hasselnötter och mal fint i mortel, eller matberedare.

 

2. Dela tomaten och paprikorna och grilla tills skalet blivit sotigt.

 

3.Lägg grönsakerna i en burk med lock, låt de svalna och sedan ta bort skalet.

 

4. Rosta vitlöken i ugnen på 180 grader i 15 minuter tills den blivit mosig.

 

5. Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en slät puré.

 

6. Tillsätt olja, vinäger, peppar, smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

 

 

En kommentar

  1. ser gott ut 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*