Frida gästbloggar

 
Hej alla glada!
Idag har jag varit här i Albybyn hos min underbara mamma! Och eftersom hon är lite trött och behöver vila så tänkte jag att lite lussebullar i olika former kunde passa bra. Dom är ju farligt goda och förhoppningsvis kanske mamma blir lite piggare av allt socker 😉 Plus att lussebullar är ett måste till första advent!!
 
Jag ska alldeles strax ta med mig mamma på en liten promenad ute i snövädret. Sedan ikväll är det jag som bjuder mamma, pappa och Micke på tacos. Just för tacos så behövs det ju inget recept, men hur ni gör lussebullarna kan ni se här nedanför:
 
SAFFRANSDEG
2 paket jäst
300g smör
3 paket saffran
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
2,5-2,8 liter vetemjöl

FYLLNING TILL PRINSAR:
Lika delar mjukt smör och riven mandelmassa tog jag idag men det är en smaksak (ca150g smör/mandelmassa)

1. Smält smöret, lägg i saffranet (det där att stöta med sockerbit hoppar jag över) och sist mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.

3. Tippa i resten av vätskan, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och kör rejält med maskin eller elvisp.

4. Jäs 30 minuter i bunke och baka sedan ut till runda bullar eller lussekatter eller vad du nu vill.

5. Om du gör runda prinsar så gör ett hål med fingret och tryck ner 1-2 tsk fyllning med en tesked.Om du gör lussekatter så pensla med ägg och tryck i russin.

6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller och grädda i 225° tills bullarna fått färg.

7. Prinsarna penslar du med smält smör och vänder i strösocker när de svalnat lite.

8. Ät sedan några stycken innan du lägger dem i frysen 😉

Kolla gärna in Expressens bilaga som heter “Mittkök”, min mamma har ett supergott recept på gumbo med i den! 🙂
 
Tack och bock från mammas minsting!
Frida

En kommentar

  1. Här blev det pepparkakor istället. 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*