Det är svårt att säga vilken soppa som är min absoluta favorit men den här soppan kommer hur som helst på pallplats! Det är lite pillrigt att skala dem men det är det värt. Anna kommer hem från Uppsala på onsdag och jag har lovat henne att vi ska plocka upp lite skockor och laga något gott av. Jag köpte ekologiska skockor på en matmarknad förra hösten, la de i källaren över vintern och petade ner i krukor någon gång i februari. De hamnade sedan ute i en pallkrage lite för tidigt och åkte på en frosttjonga (just precis här blev jag halvgalen!) men de repade på sig och blev skyhöga och blommade så fint. Nu ska man visst lämna några fina kvar i jorden som ska fixa en ny skockefamilj till nästa sommar. Slut på “skockesagan”!
JORDÄRTSKOCKSOPPA toppad med trattkantareller, krutonger och ost
500g skalade jordärtskockor
2 palsternackor eller potatisar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liter kraftig grönsaksbuljong, gärna ekologisk
1 citron, saften från den
1-2 msk vinäger, (sherryvinäger är gott)
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och nymalen vitpeppar
2 msk smör
Topping
Stekta trattkantareller eller någon annan svamp
Brödkrutonger
Riven lagrad ost av något slag lagrad greve hade jag
1. Skala skockorna och lägg dem direkt i kallt vatten med citron eller vinäger så dem inte mörknar.
2. Skala och dela palsternackorna, hacka lök och vitlök och låt det få svettas i smöret någon minut utan att ta färg.
3. Tippa i skockor och palsternacka och fräs runt och låt sedan buljongen gå i och koka tills rotsakerna är mjuka.
4. Mixa soppan slät och tillsätt grädde och mjölk.
5. Smaka av med citron, vinäger, salt och peppar och låt den koka någon minut.
6. Späd soppan om du tycker den är för tjock och låt den koka ihop om den är för tunn 😉
7. Servera soppan med krispiga brödkrutonger och smörstekt svamp, mumsigt!