Passa på nu medans det finns rabarber mina vänner!
Och nu kommer mitt vanliga tjat om att förbereda saker och att både maränger och rabarbercurd går att fixa flera dagar innan. Tro nu inte att jag alltid har bästa tidskollen i köket, för det mesta har jag så kul och hittar på mer grejer att laga så jag glömmer både tid och rum och det blir stressigt ändå på slutklämmen! Det passar med bubbel till dessert också och då oftast ett som är lite sötare. Vill du inte mickla på med egen curd så finns det väldigt god lemon curd att köpa på burk också;-)
Njut av sommaren mina vänner!
MINIPAVLOVA 8-10st
2 äggvitor
2 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Garnering: 2 liter jordgubbar, 1,5 dl blåbär, 4 dl grädde, rabarbercurd eller lemoncurd
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret lite i taget och sedan citronsaften.
3. Vispa på tills smeten ser glansig ut och rör sist ned maizenastärkelsen.
4. Lägg smeten i en sprits och spritsa runda bottnar gärna med en kant eller små toppar på sidan
5. Grädda i mitten av ugnen och sänk temperaturen efter 10 minuter till 100 grader och grädda ytterligare ca30 minuter, låt de svalna på galler och förvara de sedan torrt tills de ska ätas.
RABARBERCURD
250 g rabarber
1/2 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
1. Dela rabarbern i cm.tjocka bitar och koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min.
2. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke.
3. Vispa ägget ordentligt.
4. Koka upp ett vattenbad.
5. Rör ner smöret i småbitar, äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften.
6. Sätt bunken över det kokande vattenbadet och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min. Ha tålamod den kommer att bli tjock!
7. Låt curden stelna innan du lägger den på marängen tillsammans med grädde och jordgubbar.