Nu är våren på gång och då passar det med god sparris! Laxen har jag kunnat hoppa över för risotton blev liksom en rätt för sig men det höll mannen inte med om 😉 Se till att späda ordentligt så du får den riktigt krämig men med en liten kärna i mitten, jag vill också ha en ganska hög syra av både vin och lite citron men det är väl en smaksak. Jag ska till Italien om några veckor och då hoppas jag på fantastiska matupplevelser!
INGREDIENSER 4port
- 3 dl risottoris, arborio hade jag
- 2 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 2,5 dl vitt vin
- 5-6 dl grönsaksbuljong
- 250 g sparris
- 2 dl riven parmesan
- 2+3 msk smör
- 2 msk rapsolja
- citronsaft, salt och peppar
- 4 portionsbitar lax
- smör +olja till stekning
- 1/2 citron, salt och peppar
GÖR SÅ HÄR
- Bryt bort det nedersta på sparrisen, skär av topparna till garnering och skär resten i bitar.
- Hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs det i en kastrull med smör och rapsolja utan att det tar färg.
- Låt riset fräsa med någon minut på svag värme, tippa i vinet och låt det koka ihop.
- Späd med buljongen lite i taget och rör ofta, koktid ca 25 minuter men mitt ris behövde mera tid!
- Stek laxbitarna i smör+olja i en stekpanna, pressa över citron och krydda, har du ett lock på pannan så kan du dra den åt sidan och låta laxen gå klar under locket.
- Låt bitarna av sparris koka med de sista 5 minuterna och späd hela tiden lite i taget av buljongen.
- När riset är mjukt men har en liten kärna i mitten då är risotton klar.
- Rör ned osten och smöret, smaka av med kryddor och citronsaft och späd ev med mera buljong/vatten så du har en riktigt krämig och lite lös risotto.
- Garnera med sparrisknopparna, hyvlad parmesan och ät direkt!