Lax chimichurri med risotto

lax-chimi-churry

 

Hej mina vänner, hoppas att ni haft en härlig jul för det har jag haft! Än är jag inte trött på julmaten men det är gott att varva den med något annat också. Lax är lättäten mat tycker jag och även fast gravad lax är min favoritlax så blev det här inte tokigt heller. Risotto i sig är ju ganska mäktigt och räcker som ensamrätt men en liten laxbit är gott till, kanske du har någon laxrest från julbordet? Både gravad och kallrökt funkar till risotto också!

Tomten kom med ett kameraobjektiv till mig så nu hoppas jag på bättre bilder än den här 😉

 

INGREDIENSER

  • 4 portionsbitar lax
  • 3 dl arborioris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 8-9 dl grönsaksbuljong
  • 2-3 msk citronsaft
  • 50g smör
  • 1,5 stjälk blekselleri
  • 1 liten snackpaprika
  • salt och nymalen svartpeppar

Chimichurri

  • 1 kruka koriander
  • 1 dl hackad dill
  • 1 dl hackad persilja
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 1-2 klyftor vitlök
  • chili, färsk eller sambal, sriracha
  • 1-2 msk citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar

 

 

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader och mixa ihop allt till chimmi churryn med mixerstav eller hacka allt fint.
  2. Bryn laxen runt om i en stekpanna, pressa på citron, krydda och låt den gå klart i ugnen i ca 15 minuter.
  3. Hacka lök och vitlök fint och fräs det mjukt i smöret utan att det tar färg. Låt riset gå med en minut eller så.
  4. Späd med buljongen lite i taget och ha nu svag värme, rör ofta så det inte fastnar.
  5. Efter ca 10 minuter rör ned skivad selleri och paprikan i småbitar.
  6. När all vätska är slut och riset är mjukt men har en kärna i mitten, rör ned citronsaft, smör och smaka av med salt och peppar. Kom ihåg att det ska inte vara som en fast gröt utan krämigt och löst!
  7. Servera laxen med risotto och chimi churryn på toppen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*