Jag har aldrig stuvat fänkål tidigare men det blev väldigt gott tycker jag och tillsammans med både spenat, dill och körvel blev det kalas. Har du inte färsk körvel så kör med bara dill det blir gott ändå. Den här såsen passar fint till alla typer av fisk!
INGREDIENSER
- 4 portionsbitar torsk eller torskrygg
- 5 dl vatten
- 1/2 dl salt
- 2 msk socker
FISKKOK
- Vatten, lökbit, toppen av fänkålen, salt och några vitpepparkorn.
STUVNING
- 1 medelstor fänkål
- 2 msk hackad lök
- 1 påse färsk bladspenat, 70g
- 2 dl vatten
- 2 msk pressad citron
- 3 dl grädde
- 2 msk hackad dill
- 2 msk hackad körvel
- 3-4 msk fiskbuljong från fiskkoket
- 3 msk smör
- maizena+vatten
- salt och nymalen vitpeppar
ROTSAKER
- 6-8 potatisar
- 3-4 morötter
- 3-4 palsternackor
- 1 bit rotselleri
- olivolja
- salt
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225-250 grader.
- Blanda vatten, salt och socker i en bunke tills det löser sig och låt de tinade fiskbitarna rimmas i ca 30 minuter.
- Skala och dela rotsakerna i bitar, lägg på plåtpapper eller i en teflonform, olja rejält, salta och skjuts in i ugnen.
STUVNING
- Skär fänkålen på mitten och skär bort den lilla rotstocken,spara toppen till fiskkoket, skär fänkålen tunt, gärna på mandolin.
- Hacka spenaten i bitar och dill och körvel fint.
- Fräs fänkål och den hackade löken i smöret i en kastrull utan att det tar färg.
- Tippa i vatten och citronsaft och låt det småkoka i 4-5 minuter.
- Tippa i grädden och låt det puttra försiktigt, rör om ofta.
- När fänkålen mjuknat, rör i spenat, dill och körvel och låt allt koka ihop.
- Red av med maizena, låt koka upp.
- Ställ åt sidan medan fisken lagas.
- Späd med lite fiskbuljong före servering och smaka sen av med kryddor.
FISKEN
- Koka upp vatten så att fisken kan kokas, lökbit, toppen av fänkålen, salt och några vitpepparkorn och låt det koka några minuter.
- Ta upp fisken ur saltlagen.
- Lägg fisken i kastrullen och låt den bara sjuda under lock 4-5 minuter.
- Spara buljongen och späd med den i stuvningen.