Har ni skördat massor av zucchini i sommar? Det har inte jag men det har blivit några iaf och här hamnade den i en gratäng tillsammans med köttfärs. Såklart kan du servera med pasta ris eller potatis så blir det lite matigare!
INGREDIENSER
- 400g köttfärs alt.quorn
- 9-10 hg zucchini
- 250g rotselleri
- 1-2 morötter
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1/2-1 färsk chili el. 1 tsk sambal
- 1/2-1 msk torkade örter t.ex timjan, basilika, oregano
- 2 msk tomatpuré
- 500g passerade tomater
- 2 dl vatten
- 1 buljongtärning
- salt, nymalen svartpeppar
- olja till stekning
- 5 dl cremefraiche 34%
- 200g getost eller fetaost
- hackad persilja till garnering
Gör så här:
- Skala selleri och morot och skär i små tärningar.
- Hacka lök, vitlök och chili.
- Fräs alla grönsakerna i olja i en gryta, salta och peppra.
- Smula ner färsen och stek den, krydda.
- Låt örtkryddorna och tomatpuré fräsa med.
- Tippa i tomater, vatten och buljongtärning och låt allt småputtra.
- Skiva zucchinin i 1/2 cm tjocka skivor.
- Varva färs och zucchini i en ugnsform.
- Blanda lite salt och peppar i cremefraichen och fördela den på toppen av gratängen.
- Smula osten över och gratinera i 225 grader i ca 25-30 minuter.
- Strö persilja eller ngt annat grönt över och servera med sallad och ett gott bröd…psst är du jättehungrig så är det gott med pasta till!
Hej Karin och tack för alla goda inspirerande recept! Nu har jag gjort zucchinigratängen två gånger men den skär sig. Har du något knep så att den goda gratängen ser aptitligare ut?
Hälsningar från Orust
Yvonne Hallberg (systerdotter till Verner Trondsson)
Hej Yvonne, vad kul att du skriver 🙂 Det delar sig lite lite för mig också men smaken gillar jag. Hackad persilja eller något annat grönt på toppen gör ju att det ser godare ut! Ha det fint/ karin