Enkelt, jättegott och lättlagat, ja den här rätten är ju ingen nyhet men ibland glömmer man bort det enkla. Vill du lyxa till det så lägg goda räkor eller kräftor i såsen så blir det direkt en festrätt!
INGREDIENSER 4 port
- 1 laxsida med skinn eller en portionsbit lax/person
- citron, salt och peppar
Romsås
- 3 dl creme fraiche
- 1 burk stenbitsrom
- 2 msk finhackad rödlök
- 2-3 msk hackad dill
- nymalen svartpeppar
Rotsaker i ugn
- 1 rejäl potatis /portion
- 1 rejäl morot/person
- 1 palsternacka/person
- 3-4 kokta rödbetor i klyftor
- olivolja
- salt och torkade örtkryddor
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg laxen i en ugnsform på plåtpapper med grovtsalt/flingsalt med skinnsidan upp. Har du skinnfria fileér så lägg dom också på en saltbädd.
- Kör fisken i 20-30 min,pssst.. den får inte bli överstekt!
- Blanda ihop såsen och ställ den kallt.
- Skala och skär rotsakerna i klyftor eller bitar, har potatisen fint skal så låt det sitta kvar. Vänta med att lägga i rödbetorna. Lägg i en ugnsform, gärna teflon.
- Ringla över rejält med olivolja, salta och vänd runt allt med örtkryddorna.
- Ta ut fisken när den är klar sätt in rotsakerna och höj temperaturen till 250 grader, lägg i betorna i ena hörnet av formen efter ca 15 minuter. Kör tills allt fått rejält med färg, vänd ngn gång under tiden.
- Servera fisken ljummen, (pressa citron över) (värm på den om du vill) till rotsakerna och den goda såsen!