Lax med romsås

lax med romsås

Enkelt, jättegott och lättlagat, ja den här rätten är ju ingen nyhet men ibland glömmer man bort det enkla. Vill du lyxa till det så lägg goda räkor eller kräftor i såsen så blir det direkt en festrätt!

INGREDIENSER 4 port

  • 1 laxsida med skinn eller en portionsbit lax/person
  • citron, salt och peppar

Romsås

  • 3 dl creme fraiche
  • 1 burk stenbitsrom
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2-3 msk hackad dill
  • nymalen svartpeppar

Rotsaker i ugn

  • 1 rejäl potatis /portion
  • 1 rejäl morot/person
  • 1 palsternacka/person
  • 3-4 kokta rödbetor i klyftor
  • olivolja
  • salt och torkade örtkryddor

 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnsform på plåtpapper med grovtsalt/flingsalt med skinnsidan upp. Har du skinnfria fileér så lägg dom också på en saltbädd.
  3. Kör fisken i 20-30 min,pssst.. den får inte bli överstekt!
  4. Blanda ihop såsen och ställ den kallt.
  5. Skala och skär rotsakerna i klyftor eller bitar, har potatisen fint skal så låt det sitta kvar. Vänta med att lägga i rödbetorna. Lägg i en ugnsform, gärna teflon.
  6. Ringla över rejält med olivolja, salta och vänd runt allt med örtkryddorna.
  7. Ta ut fisken när den är klar sätt in rotsakerna och höj temperaturen till 250 grader, lägg i betorna i ena hörnet av formen efter ca 15 minuter. Kör tills allt fått rejält med färg, vänd ngn gång under tiden.
  8. Servera fisken ljummen, (pressa citron över) (värm på den om du vill) till rotsakerna och den goda såsen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*