Lax med grönkål och rödbetor

lax med grönkål 1

Grönkål är ju gott och tydligen supernyttigt och kålen fick sällskap av de sista rödbetorna från Näset. Jag var alldeles nyss ut och kollade fröer på Odla.se trots att jag inte tänker sätta så mycket mer än tomater…… vad fort man glömmer vilken dålig trädgårdsmästare man är :-)) Jag glömde att ha något krispigt på toppen typ rostade frön eller nötter, ta det så blir det ändå godare!

INGREDIENSER

  • 4 portionsbitar lax
  • 1/2 pressad citron
  • seafoodkrydda av ngt slag + salt
  • 1,5 liter repad grönkål
  • 3 kokta rödbetor, medelstora
  • 1,5 dl riven lagrad ost eller 1 fp fetaost
  • 1 liten rödlök
  • 1 näve ruccola
  • 2 tsk vinäger
  • smör + olja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Sås:

  • 3 dl creme fraiche
  • 1 klyfta riven vitlök
  • 1 msk hackad dill eller persilja
  • salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pressa citron över laxbitarna och krydda rejält med din favoritkrydda. (Santa Marias seafoodkrydda gillar jag)
  3. Rör ihop såsen och ställ den kallt.
  4. Ta bort de tjocka stammarna från grönkålen och fräs den i smöret några minuter, stänk över lite vinäger, salta och peppra,
  5. Lägg kålen i en ugnsform och fördela rödbetor i klyftor, skivad rödlök och hackad ruccola över grönkålen.
  6. Stek laxen snabbt i smör och olja så den får färg och lägg den sedan på grönsakerna.
  7. Strö över riven ost och kör allt i ugnen i ca 15 minuter beroende på laxens storlek.
  8. Strö över något krispigt, rostade solros eller pumpakärnor eller rostade valnöt/hasselnötter.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*