Den här såsen passar till grillat kött och vilt kött av alla de slag. Jag tog på tok för mycket socker första gången jag gjorde den här såsen och fick späda med massor av vin och bär (gissa om jag har flera burkar sås i frysen nu då 😉 så nu har jag snickrat om mitt recept så det passar min smak. Det blir ju en rätt kraftig smak på såsen och inget man dränker köttet med, en perfekt sås att lägga som en spegel under köttbiten tycker jag.
INGREDIENSER
- 2 dl blåbär
- 2 dl rött vin
- 2 msk balsamvinäger
- 3 dl vatten + 1 buljongtärning eller fond
- 3 msk strösocker
- 1 liten gul lök
- 1 klick smör
- ev. pressad citron
- några kvistar timjan eller 1 tsk torkad
- ev maizena till redning
Gör så här:
- Hacka löken fint.
- Smält sockret i en stekpanna på svag värme tills det blir karamelliserat och lite brunt, rör hela tiden.
- Låt den hackade löken och timjan svänga med så den blir mjuk.
- Tippa i vin och balsamvinäger och koka under omrörning tills sockret smällt.
- Tillsätt blåbär, vatten +buljongtärning och låt allt koka ca 5 minuter, kläm sönder bären med en slev eller liknande.
- Sila såsen genom en finmaskig sil och passera bären genom den.
- Låt nu såsen puttra på 5 minuter, klicka i smöret, smaka av om du vill ha mera syra så pressa lite citron, mera sötma så tar du en nypa socker.
- Red av såsen med lite maizena om du vill ha den lite simmig.