När du tröttnat på julmaten och längtar till grillsäsongen så testa den här kycklingen. Det funkar i ugnen också om du som jag ställt undan grillen!
Idag har vi gjort en Jansson, chokladfudge och en gravlaxsås och snart ska min färdigkokta skinka in och griljeras bara. Skinkmacka och must är ett måste ikväll och ungdomarna är hemma, utom Petter då som ska jobba 🙁
Vi har Sveriges fulaste gran (som ändå var den bästa vi hittade) som ska kläs, nästa år köper vi en så slipper vi bli irriterade och halvgalna på varann!!! Det skulle kanske funka lite bättre om jag åt frukost innan vi drog till skogen också 😉
Nu vill jag önska er alla En Riktigt God Jul och hoppas att ni får det toppen!
BEER CAN CHICKEN
1 hel färsk kyckling
1 33 cl ölburk
1 citron, saft och skal
2 msk smält smör / rapsolja
några kvistar timjan
2 morötter
2 lökar
4-5 vitlöksklyftor
vattenskvätt till ugnsformen
KRYDDMIX
2 msk cajun spices från Herbaria (eller ngn annan het barbequekrydda)
1 msk grillkrydda
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
2 tsk socker
SÅS: Gör en sås på buljongen i ugnformen tillsammans med creme fraiche.
Barbequesås och en vitlökssås passar också perfekt till.
1. Blanda ihop kryddmixen, mortla gärna. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret eller blanda oljan med citronsaft och skal.
3. Lägg kycklingen i en ugnform, pensla på citronblandningen (runtom och i kycklingen) och gnugga sedan på kryddmixen.
4. Öppna ölburken och gör många små öppningar med en konservöppnare, tippa ut 1/3 del i ubnformen, tryck ner timjan i burken och ställ sedan kycklingen på burken.
5. Tryck fast nästan hela burken och kolla så kucklan håller balansen!
6. Kör kycklingen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, jag drog på grillen och höjde temperaturen de sista 15 minuterna. Se till att ha lite vatten i formen och var beredd med folie på toppen!
7. När kycklingen svalnat så tippa ut ölburken, sila och koka ihop buljongen och ha som såsbas.