Läcker och lyxig lördagsmiddag eller? Nej inte direkt men jag hade soppan klar sedan igår och vi har varit på fotboll hela dagen så det passade perfekt och vi råkar ju dessutom gilla soppa i det här huset. Äggen har tagit en djupdykning och krutongerna åt vi opp innan kameran kom fram så ni får fantisera dit dom i tallriken. Lite bacon på toppen är inte heller fel mina vänner !
GRÖNKÅLSSOPPA 3-4 port
200 g färsk grönkål eller fryst
1 lök
1 klyfta vitlök
2 msk smör
1 “plätt” fond du chef/buljongtärning
1 liter vatten
1,5 dl grädde
salt och peppar
KRUTONGER
formbröd i bitar
smör
olivolja
örtkrydda och salt
Smält smöret i stekpannan och tippa i krutongerna.
Ringla lite olivolja och kryddor över.
Stek brödet tills det är knorpigt och fått färg.
Jag fick plocka grönkål på Näset i svärmors land och det finns myyyycket kvar, perfekt det och man kan ju plocka långt in på kalla hösten.
Tror jag måste satsa på grönkål (också!) nästa år. Vi äter soppa ganska ofta här. Vad gör du mer med grönkålen?
MÄRIT: Jag har bara gjort soppa och stuvning men det fanns en hel del recept på nätet och t.om en Grönkålsakademi! En pesto som verkade god som borde bli super till pasta!
Men grönkålssoppa är ju hur gott dom helst. Fast med grädde i har vi aldrig provat, måste bli ännu godare än vanligt!
MÅRTENSSONS KÖK: Grädde och grönkål gifter sig fint det!