Thaimat

Min allra allra godaste favoritsoppa är en efterapning av en soppa jag åt  på Koh phangan i Stockholm för flera år sedan.Tack Pia för den smakupplevelsen! Och som vanligt försöker jag härma mat jag ätit ute, jag är hopplös!
Det som tar mest tid i bloggeriet det är att skriva upp vad som hamnar i maten,ja recept kanske det kallas.
Men som med all mat så måste man ju smaka sig fram till det som passar ens egna smaklökar.

Thaisoppa
1 liter hönsbuljong,( eget kok eller tärning/fond)
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
1/2 röd chili
saft och skal av 1 lime
saft och skal av 1/2 citron
1 msk fishsauce
1 msk honung
1 msk olja

Ha oljan i en kastrull och fräs försiktigt ingefära,vitlök och chili några minuter, det ska inte bli brunt.
Tippa i buljong,citrusen,honung och fishsauce och låt det koka upp.
Nu gäller det att smaka så det blir rätt balans av både sött, surt, salt och starkt.
Den här blandningen som jag skrivit är barnvänlig, så öka på om du vill ha mer smak!

Det är bara buljongen som är lika varje gång i den här soppan. Innehållet beror på vad man har hemma och vad man är sugen på.
Idag hade jag inga nudlar i soppan för det ska jag ha till huvudrätten.

"Dagens fyllning"

Räkor
Sockerärtor
paprika i strimlor
purjo
koriander

Jag brukar fylla soppskålarna med grönsaker,kyckling,räkor nudlar och sedan slår jag den heta buljongen på och serverar direkt!
image59
Borde gå en fotokurs men hur kul är det då?

Stekta nudlar, Pad Thai 4 port.

 1 stor kycklingfile
200g risnudlar
1/2 röd paprika
1/2 orange paprika
6 färska champinjoner
1 dm purjolök
2 ägg
1 dl torkade räkor(tippa i vanliga räkor på slutet om du inte har dem här)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
2 msk citron/limesaft
2 msk ingefära
2 msk fishsauce
2 msk soya(ljus)
Färsk koriander
Hackade jordnötter

Strimla kycklingen.

Lägg räkorna i vatten så att de täcks.
Slå hett vatten på nudlarna och låt de ligga där tills de mjuknat.
Skär grönsakerna.
Riv vitlök, ingefära och hacka chilin,räkorna och schalottenlökenoch fräs det i olja.
Tippa sedan i kycklingen och ha på soya och fishsauce när den nästan är genomstekt.
Lägg det här åt sidan  och stek nu champinjoner paprika och purjon.
Pytsa nu i de avrunna nudlarna och citronsaften låt de steka med,det krävs olja och lägre värme så de inte fastnar.
Häll nu tillbaka kycklingen och låt allt steka runt lite.
Blanda äggen med salt och stek på svag värme.När äggen fortfarande är mjuka dela i bitar och lägg på nudlarna.
Toppa med koriander, hackade nötter och limeklyftor.

image60
 Hade tänkt mig böngroddar och salladslök men finns det inte på affären så finns det inte.
Till efterrätt åt vi färsk ananas och allt tillsammans blev ändå kalaspling!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*