Köttsoppa till många!

köttsoppa3

köttsoppa1

köttsoppa2

Jag har köpt fantastiskt fint nötkött från krokarna här i Ånge och det känns så bra, kossorna har jag spanat på när jag åkt till jobbet 😉 Jag kokade några fina ben direkt och köttet hamnade i en köttsoppa annars har det blivit en god pölsa eller kalvsylta om jag kokat med några fläskben. Vill man inte göra något av det kokta köttet direkt så frys in det  i den goda buljongen och ta upp när det passar.

 

INGREDIENSER TILL  KÖTTKOKET

  • 3 kg köttiga ben av nöt eller älg
  • 2 morötter
  • 2 lökar
  • 2 stjälkar selleri / en bit rotselleri /några blad libbsticka
  • 10 pepparkorn
  • 1 msk salt
  • vatten så det täcker benen

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj av benen och lägg dem i en stor kastrull.
  2. Skala, dela och lägg grönsaker + kryddor i kastrullen.
  3. Täck köttet med vatten och låt allt koka upp under lock.
  4. Koka köttet (men låt det inte stormkoka) i några timmar tills det är mjukt och lossnar från benen.
  5. Skumma av buljongen.
  6. Sila buljongen, låt köttet svalna och “rensa bort” senor och hinnor.

 

INGREDIENSER TILL KÖTTSOPPA

  • 4 liter buljong / vatten från koket
  • 1,2 kg rotsaker ungefär, morot, rotselleri, potatis, kålrot, palsternacka, blomkål
  • 1 stor purjolök
  • 1 lök
  • 3 stjälkar selleri
  • buljongtärning, helst ekologisk om det behövs
  • 2 dl hackad persilja
  • salt och peppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och dela alla rotsaker i bitar, blomkålen i buketter, hacka lök och purjo.
  2. Koka grönsakerna i buljongen, börja med lök och de hårdaste grönsakerna, låt purjolök och blomkål gå i allra sist i grytan.
  3. Låt köttet koka med några minuter på slutet.
  4. Smaka av med kryddor, buljongtärning och hackad persilja.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*