Kycklinggryta med svamp och curry

kycklinggryta

Nu ska vi åka söderut och hälsa på lilla ”prinsen” och jag längtar sååååå, självklart längtar jag efter alla andra också men det här med barnbarn är liksom en annan kärlek det.

Jag gör sällan kycklinggryta men nu har jag gjort en som vi tar med oss. Mamma gjorde ofta en gryta med fläskkött, svamp , curry och grädde när jag var liten och det här blev nästan lika fast med kyckling istället. Då blir det bara att koka ris, göra en salsa med mango, tomat, gurka, lite rödlök, citron och koriander och sist strö lite nötter över. Tror det kan bli gott faktiskt! Yngsta dottern som äter växtbaserat kommer också så jag tog undan lite av grönsakerna och fräste runt kikärtor som protein, kryddade såklart en massa och tippade i havregrädde allra sist, måste väl erkänna att det också blev gott trots att jag är köttälskare 😉

Psst….. CurryMangokryddan från SantaMaria är grymt god…… och just i den här grytan gillar jag hårda burkchampinjoner trots att jag vet att dom smakar mindre, kan vara ett barndomsmatminne!

Jag skickar en stor kram till er alla och hoppas att ni får det fint i helgen!

 

INGREDIENSER 6-8 port

  • 1 kg kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 2 stora burk hela champinjoner / 500 g färska
  • 2 röda snackpaprikor
  • 2 gula snackpaprikor
  • 2 gula lökar
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 2 msk curry, gärna Mango Curry från Santa Maria, supergod
  • 1 msk malen ingefära / 1 stor tumme färsk riven ingefära
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk umamikrydda
  • 2-3 msk pressad citron
  • 1 hönsbuljongtärning + vatten
  • 2-3 dl grädde eller creme fraiche
  • nymalen svartpeppar, salt
  • maizena+vatten till redning
  • kryddgrönt t.ex koriander eller persilja
  • olja till pannan

Till servering: Ris eller nudlar, jordnötter, mangosalsa

 

Gör så här:

  1. Skär paprikor i bitar, hacka lök och vitlök, dela ev. färska champinjoner.
  2. Dela kycklingen i bitar.
  3. Fräs paprika, lök och vitlök mjukt i olja tillsammans med paprikakryddan, lägg över i en större gryta/kastrull.
  4. Stek kycklingen i olja, krydda med hälften av de övriga kryddorna, lägg över i en större gryta och låt allt fräsa runt.
  5. Tippa i vatten så det nästan täcker kycklingen, buljongtärning, grädde eller cremefraiche.
  6. Låt grytan småputtra i 5-10 minuter, smaka av med citronsaft och mera kryddor.
  7. När smakerna sitter så red av grytan med maizena+vatten.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*