Stekt torsk med bacon och soltorkad tomat med smörbakad blomkål

bakad blomkål

 

torsk med bakad blomkål1 torsk med bakad blomkål2

Nu har jag hämtat inspiration på nätet hos duktiga bloggare, fisken hos Landleys kök och blomkålen hos systrarna Eisenman. Väldigt gott och smakrikt blev det, jag kokade potatis till men egentligen hade det väl räckt med bara fisk och blomkål. Pssst smöret från blomkålen och “fiskskyn” i pannan måste ni lägga i botten på era tallrikar, grymt gott!

 

STEKT TORSK 4 port

  • 4 bitar torskrygg
  • 1 paket bacon
  • 1 stor klyfta hackad vitlök
  • 8-10 ugnsbakade tomater Zeta (soltorkade funkar också)
  • 1/2 citron, saften av den
  • smör till pannan
  • salt och nymalen vitpeppar

 

UGNSBAKAD BLOMKÅL

  • 1 medelstort blomkålshuvud
  • 100 g smör + salt
  • 1/2 dl riven parmesan
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter
  • 1/2 dl solroskärnor
  • 2 msk hackad gräslök

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gnid in blomkålshuvudet med smör, salta och kör i en ugnsform i 10 minuter.
  3. Sänk värmen till 150 grader och kör kålen i 30-40 minuter till.
  4. Koka potatis.
  5. Rosta grovt hackade hasselnötter och solroskärnor i en torr panna.
  6. Riv parmesanosten.
  7. Stek baconet knaprigt i bitar, låt hackad vitlök svänga med på slutet, lägg åt sidan men spara fettet.
  8. Ta ut blomkålen, ös den med smöret i formen, strö över osten och låt den gå i ugnen ytterligare 10 minuter tills osten smält och kålen är mjuk men med lite motstånd.
  9. Stek torsken i baconfettet och smör så den får färg runtom, salta och peppra.
  10. Fördela tomaterna över fisken, ös den med fettet från pannan, pressa över citronsaften.
  11. Lägg på ett lock, stäng av värmen och låt fisken gå klar på eftervärmen.
  12. När kålen är klar strö över hackade nötter, solroskärnor och hackad gräslök.
  13. Strö sist över baconet på fisken och servera med rostad blomkål och kokt potatis.

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*