Gåsbröst x 2

Nu har jag haft riktigt roligt här! Nu pratar jag inte om dagens städning utan jag menar mitt gåsexperiment. Jag fick gåsköttet av brorsan i söndags och det har legat i källaren tills viss dygnstemperatur uppnåtts.Överkurs för mig men jag bestämde att det legat färdigt  igårkväll. Då gjorde jag två marinader, en till varje bröst och sedan fick det ligga i kylen ett dygn. Planen var att  göra en asiatisk variant och en svensk .
Marinad 1
15 enbär
1 gul lök
3 msk god olivolja
Jag torkade av köttet, brynte det i smör, saltade och pepprade och in i ugnen på 150° i 35 min.
Vilostund för köttet och sedan skar jag det i tunna skivor.
Råstekte potatis i skivor, trumpetsvampstuvning,hopkok av skyn med balsamico(rödvin hade inte varit fel här) och en smörklick,torkade tranbär på toppen.

Marinad 2
1,5 msk fivespicekrydda
2 klyftor vitlök
1 chili
1 msk sesamolja

Torkade köttet och brynte det i olja.
Kryddade med mycket sichuanpeppar och lite salt.
Sedan in i ugnen i 150° i 35 minuter.
Köttet fick ligga en stund och sedan skivade jag det i tunna skivor.
Wokade bönor, majs, morötter, kokade nudlar och slog den starka köttskyn över alltihop.
Smakade av med japansk soya och färsk koriander.

Först åt vi av svenskvarianten och sedan den starkare och vi hade svårt att säga vilken som var bäst.
Men till slut så vann Asiengåsen!

8 Kommentarer

 1. Mycket intresaant.

  Har hittills lärt mig att gås (á la Skåne) skall stekas, stekas , stekas ("tills den är död")

  Halvröd vore en omöjlighet och synd.

  Du har fått mig på andra tankar.

  Men OK brösten är en sak, benen kräver ju en helt annan tillagningstid.

  Jag tänker bl annat på tillagning av hel anka på Silvertornet La Tour d´Argent, där ankan tillagas i två omgångar

 2. Men så kul du har haft med dina experiment. Skall ha dina marinader i åtanken om jag får tag på gås.

 3. Åh, spännande! Det både låter och ser väldigt gott ut!

 4. Spännande! Ser gott ut!

 5. Örjan du verkar kunna det här med gås du!

  Själv är jag en extremt nyfiken nybörjare men det blev riktigt gott! Nästa gång ska jag göra någon gryta. Jag har en gåslever i frysen också!

 6. Marianne "storätarn"

  Vi har som Du vet helt olika uppfattning om vad som inryms i begreppet kul. Jag fogade t ex lite klinkers för några veckor sedan och det är kul. Äta däremot inrymmes utan problem i kul. Bara ett litet tips om gåslevern, en sallad med valnötter och gåsleverpâté med balsamvinäger dressing är ruskigt gott. Jag har inget recept eftersom de inte brukar dela ut det på restaurang. Kramar!

 7. Marianne "storätarn"

  Det vattnas i munnen av att läsa allt Du gör med svampen. Se till att torka lite till nästa års fjällvandring också;)

 8. Ha ha Marianne! Det är tur att vi kan ha kul med olika saker och ändå ha kul tillsammans när vi väl träffas. Kanske ska prova och göra en pate med det där du tipsar om. Oroa dig inte, svampen kommer att räcka tills du kommer till Sverige!

  Kram kram

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*