Tjälknöl, potatisgratäng och trattisar

Vi satt och pratade om när ungarna var små och då kom mannen kom på en diskussion han haft med de två yngsta. De pratade om att man inte skulle svära, att det låter illa osv. och snacket fortsatte mellan dem och han hörde Lisa 4- 5 år säga:
 – Men om det kommer en tjuv och backar in i vårat hus och tar saker då får man iallafall svära tycker jag!

Det var väldigt längesedan jag gjorde tjälknöl så jag stoppade in en köttbit i ugnen igår kväll.
Lättare kötträtt får man väl leta efter, har ni någon?
Vad kryddar ni saltlagen med? Idag blev det vitlök, chili och örter i min.

TJÄLKNÖL
1,5 kg frusen älgstek
5 dl vatten
1 dl salt
1 tsk herbs de provance/örtkrydda
3 st piripiri
3 tsk flytande honung

Stoppa in köttet i 75° ugn i 11 timmar, jag vill ha köttet lite rosa.
Blanda vattnet och kryddorna och lägg köttet och lagen i en plastpåse i minst 5 timmar.

POTATISGRATÄNG 4-6 port
1 kg potatis
3 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl buljong
2 klyftor vitlök
1,5 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar

Varva potatis med salt och peppar,.
Blanda all vätska och slå över potatisen.
Grädda i ugnen ca 40-45 minuter i 200°.

TRATTISARNA  stekte jag i smör, saltade och vitpepprade, tippade på grädde och smulade över svampbuljong och lät det koka ihop.

2 Kommentarer

  1. Vi brukar hoppa över lagen… Blir det stor skillnad med den eller?

    Har du provat att ha i ädelost i potatisgratängen? Mumma, ska gärna ätas lite ljummen!

  2. Åh tjälknöl är så gott så gott! Lyllos dig, jag vill också äta tjälknöl!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*