Lusseprinsar med mandelmassa

Julbordet i går på Torpshammars Herrgård var fantastiskt! Vi blev bjudna på glögg och körsång ute när vi kom och det var mysigt. Maten var helt perfekt och med flera nya smakkombon och det gillar jag bl.a saffransrussin till rökt hjortfilé, pepparrotslingon till viltpaté, aprikoser och chili till leverpastejen och det enklaste och godaste var kapris i senapssillen. Där vill jag äta fler gånger!

Nu har jag experimenterat  lite med saffransdegen och det beror bara på att jag köpt mitt saffran för 10 kronor påsen. Runda prinsar var min plan, klämma ner en klick med smör och mandelmassa och sedan efter gräddningen pensla med smör och vända i strösocker. Det där sista hade jag kunnat hoppa över för det hade gått lika fint att bara pensla bullarna med ägg som vanligt. Ha inte för mycket mjöl i degen och tryck ner fyllningen rejält annars kommer bullarna att se ut som vulkaner på väg att få utbrott!

Saffransdeg
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2-3 droppar bittermandelolja 

Pensling:
När bullarna är gräddade och svalnat så pensla med smält smör och vänd i strösocker eller med vispat ägg före gräddning.

♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag).

♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.

♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.

♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter, rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked.

♥ Jäs bullarna 30 minuter till, grädda i 225-250° 6-8 minuter

Kolla in matbloggar.com om du vill hitta spännande matrecept!

Ha en skön andra advent mina vänner!

11 Kommentarer

  1. Jag har aldrig varit på ett "riktigt" julbord men jag må säga att det lät mysigt & gott.
    Och jösses vad billig Saffran du fått tag på =O Jag var nöjd som hittade för 20 :- Vars fyndade du?

    Ha en fortsatt fin andra Advent du med ! 🙂

  2. Dom där ser toksmarriga ut, betydligt saftigare och godare än vanliga lussekatter.

    Hoppas du har en bra 2:a advent!

  3. Carro: Vi blir bjudna av mannens jobb annars skulle nog inte jag äta "ute" varje år heller. Billigt saffran fick man köpa på konsum om man handlade för 300kr och det går ju fort det!

    Jessica: Dom blev jättegoda!

  4. Dom ser smarriga ut! 10 kr, det var inte dåligt, köpte för 28 kr st sist.

  5. Va gott det ser ut med saffransprinsar! Jag älskar saffran! Kul med nya spännande smaker på julbordet. Ha det bra i veckan.

  6. 10 spänn per påse 😮 jag fick pröjsa över 30 ju 😛 ORÄTTVIST.

    Spara tills jag komemr hem. jag och Adam kommer hem i helgen iaf 🙂 Ska ju spela innebandy.

  7. Åh det där är mina favoritsaffransbullar. Köpte alltid en påse såna på Julmarknaden, men i år har jag hoppat över.
    Håller på och utesluter gluten ur min mat, för att se om det är det som gjort att jag haft mycket ont i kroppen. Mår så otroligt mycket bättre nu.
    Men ni som kan, njut av det här härliga receptet 😉

  8. Hej Karin! Jag ska testa det här receptet ikväll, jag är lite less på vanliga lussekatter och de här låter ju jättegoda! Jag tar ändå priset med min 35kronors saffran, så jag hoppas verkligen att jag lyckas få till dom bra! Ha en fin jul och en härlig resa till NZ!

  9. Har sett lite olika alternativ till vanliga saffransbullar, som jag inte är så glad i. Dessa borde jag nog testa! Tack för tipset!

  10. Dom där såg jättegoa ut karin! skicka med några till dina innebandyspelande barn i helgen.. och till åskådarna vettja 😉 ska du titta när dom spelar i helgen?

  11. MARTINA: 28 kr är inte det värsta ändå men det räcker till…..

    KERSTIN:Jag tror det var du som pratade om prinsar för längesen eller?

    LISA:Jag ska gömma några till er! Kul att ni kommer hem!

    BIRGITTA:Vad jobbigt för dig…..men mår man bättre så är det väl inget att välja på. Nästa år ska jag också till Jamtli för du frestade mig med dina bilder. Sköt om dig!

    LINA LIF:Tack detsamma och jag längtar verkligen tills vi ska åka.Hoppas bullarna blir goda och grädda inte för länge för då blir dom torra!

    EMMY:Hör av dig om du bakar dom!

    CARRO:Jag ska kolla på några matcher och är det någon bulle kvar så ska du få en:)

Lämna ett svar till Emmy Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*