Rörträsktårta

När jag satt i tårtfunderingar häromdagen så slog det mig att mamma brukade göra en tårta som hette Rörträsktårta när jag var liten. Tänk vad google är fantastiskt, receptet fanns där på hur många sidor som helst! Just det här receptet är från DN:s mat&dryck.


RÖRTRÄSKTÅRTA 

3 dl hasselnötter eller mandel
2 dl florsocker
3 äggvitor

Kolasås:
2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 msk sirap
2 msk kakao

Fyllning och garnering:
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk kakao

Mal nötterna och blanda dem med florsockret.
Vänd ner de ovispade äggvitorna.
Bred ut smeten i två cirklar på smörpapper ca 23 cm i diam.
Grädda i 10-15 minuter i 175°
(Jag körde båda samtidigt med varmluft 150°.)

Blanda alla ingredienser till kolasåsen och koka försiktigt under omrörning tills den tjocknar, 8-10 minuter.

Vispa grädden och varva sedan bottnar, kolasås och grädde.
Pudra ett tunt lager kakao överst och strö över några rostade hackade nötter.

(Recept av Tobias Roth ur “Kokbok”).

Dagens middag blev blodpudding med bacon som är både gott, snabbt och hyfsat nyttigt.
Nu blev det mest diskussion vid maten om apelsinjuicen som vi drack till, hur bra är den egentligen? Det står ju inget om konserveringsmedel? Hur kan den annars hålla? Är den så himla söt så inget behövs? Pastörisering? Men det måste man väl deklarera på förpackningen? Behöver jag säga att dottern läst Mats-Erik Nilssons “Hemlige kocken”? Det blir väl till att köpa pressapelsiner nästa gång det blir blodpudding…..

Jag har fått en Sunshine award av snälla Sara och jag blev toppenglad!

Regler för mottagande av denna award:

-Lägg upp bilden på din blogg
-Skicka vidare denna award till 12 andra bloggare
-Länka till de som du ger denna till
-Låt dem veta att du givit dem denna genom att lämna en kommentar på deras blogg
-Länka till den som givit dig denna fina award

Nu kanske ni förstår vilka problem jag har vid datorn….jag har suttit och knackat här och länkat i en evighet och jag var glad hela tiden ända tills jag skulle kolla att länkarna stämmer och GRRRRR…… inte en enda länk rätt!
Här är i alla fall några av alla mina favoritmatbloggare och nu orkar inte jag göra om allt utan skickar solstrålar till er alla!

Växelhäxan
Kryddburken
Newbie Cooking
Dewdropia
Matorama
Mumsfillibabba
Helena Ljunggren
Birgitta Höglund
Picki picki
Hannas Mat
Gittos Mat
Taffel
Kalasgott
Hallon&Blåbär
Fröken Dill
Susie i köket
Nadjas Kök
Bara en kaka till

9 Kommentarer

 1. Tack för solstrålarna! Dom värmde! 🙂 Gullig du är! Rörtråsktårtan, visst påminner den lite om Zuleikatårta, fast istället för kolasås så är det en smör/äggkräm i zuleikan! Den ser himmelskt god ut iaf och med nötbotten, helt i min smak! Kul att du hittade receptet! Kram på dig!

 2. Åh, den där botten ser sådär seg och härlig ut, precis som det ska vara 🙂

 3. Rörträsk! Fantastiskt! Bara namnet får mig att le, och tårtan ser inte fy skam ut den heller. Skulle inte tacka nej till en bit. Solstrålar tillbaka till dig! 🙂

 4. Tack så mycket, det värmer 🙂
  Jag gillar din blogg också väldigt mycket.

  Såg förresten mums mumsen du gjorde, det påminde mig om när jag var liten, innan kladdkakorna gjorde intåg i våra liv brukade jag och mina kompisar göra mums musm. Vi brukade turas om att vispa för det tog sån tid! Minns att vi var väldigt noga, hade till och med en klocka ibland, haha.

 5. Kryddburken:Ja du har helt rätt med krämen där, zuleika är min absoluta favorittårta!
  Kram till dig!

  Helena Ljunggren: Ja den var såå mumsig!

  Tina:Synd att jag inte kan skicka en bit!

  Emma:Ja du har nog rätt kladdkakan tog över godiskladdet! Själv minns jag att vi kokade dajm och förstörde kastruller i massor:)

 6. Tackar och bockar för awarden.

  Och jösses vad god tårtan ser ut, en sån skulle man fira awarden med =)

 7. Tack, snälla du!
  Vad god tårtan ser ut!!

 8. Agneta Margell

  Skulle vilja ha receptet till rörträsktårtan. Var hittar jag det???
  Vänlig skicka det till mig.
  Tack

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*