Bomkål och avokadosoppa med bacon och krutonger

Jag köpte ett gulligt litet blomkålshuvud som jag bara tänkte koka och ha en ostsås till men det bidde inte så utan det bidde en soppa. Två mogna avokado ville också var med och kan man äta kall avokadosoppa så varför inte varm? Nu blir det inte så mycket smak utan mer färg och mjuk konsistens av om dom små gröningarna, en riktigt “snäll” soppa. GOTT tyckte mannen och dottern men vill du ha lite tryck i soppan så krydda upp med vitlök och chili eller varför inte curry?

BLOMKÅL OCH AVOKADOSOPPA 4 port
1 litet blomkålshuvud ca 400 g
1,5 dm purjolök
2 avokado
1 liter hönsbuljong
2 dl grädde
2 dl mjölk
saften från 1/2 citron
salt, nymalen vitpeppar

Fyllning:
4-5 formfranskskivor i kuber
smör och en skvimp olja till stekning
1 klyfta vitlök
salt och någon örtkrydda
1 paket knaperstekt bacon

Koka blomkål och purjo i buljongen tills det är mjukt.
Skala och kärna ur avokadon och lägg i den i soppan.
Mixa allt slätt och tippa i mjölk och grädde.
Smaka av med citron och kryddor och låt soppan koka upp.

Stek brödkrutongerna krispiga,krydda och riv över vitlök på slutet.
Stek baconet knorpigt och servera sedan fyllningen bredvid soppan!

Mannen var fiffigare än jag och smulade sitt bacon i soppan men själv tycker jag det är kul att va lite grön i ansiktet!
Nu mina vänner är det “Halv åtta hos mig” som gäller för det är kul tycker jag.

9 Kommentarer

 1. Mina barn tjatar om att de vill se sin faster i "halv åtta hos mig "( även deras favvo program ) , så nu är frågan : Har du anmält dig eller ska vi göra det ? 🙂

 2. Ha ha ni är roliga ni! Nej jag har inte anmält mig och skulle aldrig komma med heller, man måste ju va en person som sticker ut lite. Tänk konsten på våra väggar! Soffan som är utan skinn och oredan både här och där!

 3. Jag har tänkt samma tanke som Erika. Klart du ska vara med i halv åtta!!! Erika, Anmäl henne!!!

  Passade verkligen bra med ett sopprecept idag. Har hämtat hem Olle från sjukhuset och nu får han bara äta flytande ett tag för att magen ska få vila.
  Så nu ska jag kolla igenom alla din sopprecept! 🙂

 4. Ops, glömde skriva att det var jag 😉

  //Viveca

 5. HUR gott lät det här?? Den soppan ska jag garanterat laga.
  Hoppas du får en trevlig fredag!

 6. Även jag har haft tanken med "halv åtta" och dig!
  Nu är vi tre som kan anmäla dig! Trevlig helg.Kram

 7. benny s ånge

  kanske inte har med just det här inlägget att göra. men vill bara tacka för sveriges bästa matblogg.har hjälpt mig (gammelpojk) att finna många goda och någotlunda lätta recept. är väl inte helt tappad bakom en vagn när det gäller matlagning men nya uppslag är väl alltid välkommet.

 8. VIVEKA: Du är lika rolig du som svägerskan!Du vet att jag är som Ferdinad trivs bäst under min korkek(ja menar köksfläkt!)Vad kämpigt för sonen och er…hoppas du hittar någon soppa som ni gillar, kram kram

  MALIN:Ha en trevlig helg du också!

  KATRI: Humorstund nu på bloggen!! Men förretsen nu är vi ju 4 stycken om jag anmäler er andra!
  Kram till dig

  BENNY S: Men tack snälla snälla du!Det finns väldigt många bloggar som är mycket bättre än min men jag blir superglad ändå!Du får kanske skaffa en egen blogg du också?

 9. Kul att du använder avocado, det är någonting jag inte vågat mig på än i soppa. Mycket pga jag inte vill äta kall soppa och de är de enda recepten jag hittat, men nu vet jag ju att den funkar varm med!

  Halv åtta hos mig har jag pinsamt nog bara lyckats se en enda gång. Det är för dålig tid för mig, men jag tyckte det var bra, och visst skulle det vara trevligt om du var med!
  Ha en bra dag, kram från Emma

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*