Stekt strömming och potatismos

Jag handlade av fiskbilen idag och det händer inte ofta att jag är i Ånge samtidigt som den. Jag köpte en bit lax till kommande sushi och strömming som jag stekte till middag. Nu har vi ätit och det bästa av allt är att det blev några fiskbitar över och dom lägger jag i lite ättikslag och rödlök, mums på en hårdmacka i morgon!
Gissa vad jag drack till maten då? Björksav! Jag fick en flaska av grannen Isaksen (tiggde fint kan man också säga) och det var spännande för det hade jag aldrig smakat, nu ska ni se att man blir pigg som en björkknopp i solsken! Det smakade som ett gott vatten men jag trodde det skulle vara sötare.

STEKT STRÖMMING 4 port
6 hg strömmingsfilé
1 dl mjöl
1 ägg
1-2 dl ströbröd + salt
dill, salt och vitpeppar
smör

Krydda fisken på köttsidan, lägg på lite dill och vik fisken på mitten.
Vänd i mjöl, vispat ägg och sist i ströbröd och stek sakta i smör tills fisken känns fast och fått färg.

Kokt potatis, smör, mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt det blir ett gott mos till firren!

Nu ska jag göra sista rycket i köket för nu är lådorna lackade och på plats så nu kan jag diska och lägga tillbaka köksprylarna där dom ska vara, skönt!

14 Kommentarer

  1. Tänk att jag alltid missar fiskbilen:-( Färsk fisk är man ju inte direkt bortskämd med så vida man inte fiskar den själv:-)

    Har aldrig provat dricka björksav men min mamma bakade av den när jag var sprittande ung.

    Låter spännande med köket. Tror jag måste ta mej samman och hälsa på dej. Det får inte bli några bilkrångel den här gången…..

  2. Björksav?! Det var modigt av dig. När jag först läste fick jag en bild av att det skulle smaka som det ljusgröna ytterst på grankvisten. Tills jag kom på att det var fel träd…..nåväl, smakar det som vatten kanske det inte är så dumt (min favoritdryck nämligen).
    Kram från Emma

  3. Det här såg gott ut, jag är så dålig på vad jag ska göra av fisk så det här får sparas så ska det nog bli av här framöver:)
    Ha det! /Emma

  4. Vad spännande med björksav, det har jag aldrig testat. Stekt strömming däremot vet jag är supergott!

  5. Det enklaste är verkigen det godaste! Svårgillar stekt strömming/stömmingsflundror och de är dessutom toppen kalla på macka. En av mina vänner skulle fixa företagsmingel och jag gav en massa buffet-tips. Hon fastande för strömmingsmackor och öl och jag tror det blir hur lyckat som helst.
    Hälsar fröken Dill

  6. Stekt strömming lärde jag mig älska för några år sen när svärfar kom direkt från båten och "sjön" och stekte dom nästan syndigt färska, hjälp så gott!

  7. HEj på dig..
    Vad gott det såg ut med strömming, och du björksav?
    Lät onekligen spännande..
    Gubben fick för sig att han skulle försöka ta reda på lite granna i fjol, men det misslyckade grovt då allt rann ut på backen fanns inte en droppe i hinken..
    Ändå så hade han gjort värsta anordningen och kollat upp hur han skulle tappa ur björken, ja ja bättre lycka nästa gång heter det ju..
    Ha det gott..

  8. Nu klappar ett Sthlm-hjärta. Strömming…
    Hade några kompisar på besök i julas och då fick de önska en dag precis vad de ville ha att äta. Det blev…stekt strömming med rotmos:)
    Visst är det gott och varför gör man det så sällan.
    Håller med om att björksav smakar mindre än man föreställt sig, trodde som du att det skulle vara sötare och lite tjockt.

  9. Sprang på den här bloggen efter lite googlande på groddning.. (om det nu kallas så?)
    Tänkte att du kanske skulle gilla den (kanske är du redan en stammisbesökare ;P)

    http://lotta.hellstrom.st/blog/

  10. Det är få förunnat att kunna tigga fint!

  11. Hör av dig om du vill ha mer sav

  12. KERSTIN:Aha därför du har så lite rynkor då, tacka mamsen vettja! Vi måste ses snart!

    EMMA:Ha ha det var helt ofarligt och som sagt väldigt likt vanligt vatten!

    EMMA:Samma här, vi äter på tok för lite fisk!

    FIA:Ja det riktigt känns att det är nyttigt!

    FRÖKEN DILL: Vad kul med strömming på minglet, folk kanske snart tröttnar på flashiga medelhavsmingel och vill ha rejäla grejer!

    MALIN T:Så färsk strömming har jag aldrig smakat, läckert!

    THERESE:Kanske ingen idé att jag ger mig på det där med sav då, trodde det var enkelt:)

    SYLVIA:Ja strömming är ju "kustmat" det! Vad kul att polarna önskade strömming, inte det man är beredd på precis!

    ANNA:Nej där har jag aldrig varit!

    KATTIS: Ja jag kan lära dig om du vill min vän?!

    ANNA: Bjud mig på det där i helgen!

    ING-MARIE: Rätt som det är hör jag av mig…..sög i mig den där flaskan ganska snabbt! Tack snälla!

  13. Tack för tipsen om sidan! 🙂 De finns även en sida på facebook.. sök på dyrare mat så kommer den fram.

Lämna ett svar till Fröken Dill Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*