Tjälknöl på två sätt

Det blev buffé på svärmors kalas igår och älgkött blev en del av den, de närmsta dagarna blir det mat från hennes fest som jag bloggar om. En lyckad fest blev det och roligt är det när vi träffas, hoppas “födelsedags barnet” tyckte detsamma! Jag gjorde i ordning en riktigt stor tjälknöl och smaksatte den på två olika sätt och ungefär såhär gjorde jag. 

TJÄLKNÖL MED MEDELHAVSSMAK
1 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
150 g fetaost
8-10 soltorkade tomater i småbitar
1/2 kruka färsk hackad basilika
flytande honung
salt, svartpeppar

Blanda ihop allt utom fetaosten, ringla det över köttskivorna och smula sist över fetaosten!

TJÄLKNÖL MED ASIATISK SMAK
1/2 dl japansk soya
1/2 dl olivolja
1 stor klyfta riven vitlök
färsk koriander eller vårlök/gräslök
chili efter smak

Blanda ihop soya, olja och vitlök.
Ringla det över köttet och strö sist över chili och koriander.
Jag hade chilin vid sidan om så gästerna fick välja själva!

Nu precis kom jag på att det hade varit gott med fishsauce och lime i dressingen också men det får jag testa nästa gång!

Tjälknöl kanske ingen behöver recept på men jag skriver det ändå.

TJÄLKNÖL
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken i 11-12 timmar. Jag vill ha köttet rosa 65-70 grader och ibland kollar jag med termometer men oftast går jag på” känn”.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig:
1,5 dl salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)

När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar,  slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.

Det blev några foton från festen som blev ok….men den där manualen måste fram. Siv fick ju en kamera i present så vi kanske kan “samläsa”!


Svärmor kollar in presenten!


Erika svägerska, mamma och Anna


Anna och Petter, mina “storbarn”

Några av oss på altanen före maten.

Så här glad är mannen när han får träffa lillasyster Maria!

Stockholmskusinerna Oskar och Axel fotar!


Lisa och Frida, mina “minstingar”!

TACK ALLA SNÄLLA SOM RÖSTAT PÅ MITT BIDRAG I TAPASTÄVLINGEN MEN TYVÄRR JAG GICK INTE TILL FINAL!

7 Kommentarer

  1. Tjälknöl kan man aldrig få för mycket av, kul med olika smaksättningar.

    Ha en bra vecka, Karin.

  2. Vilken dag! Tjälknöl är bland det godast som finns och båda dina sätt låter kanonmumsigt. Tack för att du skippade oliverna i den första och koriander i den andra 😉 vilket annars oftast brukar vara med i medelhavs- respt asiatiska smaker och jag gillar ingen av dessa smaker…
    Ha en underbar måndag!

  3. Hej, vad goda dina knular ser ut, det var länge sen jag gjorde.
    Vad trist att inte du kom med i finalen, inte jag heller. Lite konstigt, för vi ledde ju sista dagen. Men tydligen var det juryn som var med och bestämde vilka som skulle tas med.
    Men vi kämpade väl in i det sista, det var kul att vara med 😉

  4. MIMMI:

    MALIN T:Aha du är ingen oliv och korianderdiggare! Koriander är jag helt såld på! Synd att vi inte kom till final och fick ses:(!

    BIRGITTA H: Jag som hoppats att vi skulle få träffas:( men så blev det inte! Ja visst var det kul ändå!

  5. Hej kära sväjgan 🙂
    Kan instämma med att vi år en massa goda saker i helgen! Tusen TACK för plantorna som nu står vid dörren och längtar ut på terrassen. Ser fram emot att skörda tomater och chili.
    Stora kramen. Maria

  6. Åh tjälknöl!

  7. Mimmi: Ja det blev inte så tokigt, alla gillar ju inte stark mat heller. Ha det fint du också!

    Maria: Tack för en trevlig helg och hoppas det blir några tomater framöver. Dom ska tjyvas när dom växt till sig lite. Kram till dig!

    Tina: Japp, gott gott!

Lämna ett svar till Malin.T Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*