Midsommarafton blev en härlig dag, vi åt sill till lunch på Näset, middag hos kompisar i Prästbodarna och efter det drog vi till Säter på dans. Kul dag men jag är inte riktigt van att vara uppe till halv fyra!
Här kommer midsommaraftonens efterrätt fast jag hade bestämt att jag inte skulle göra någon, konstigt det där men det måste ju bero på att jag tycker det är himla roligt. Jag har sett recept på tårtor med lemon curd och gubbar så varför inte stoppa allt i en enkel rulltårta? Fräscht med citronen tyckte de flesta men en gnutta för syrligt tyckte Frida.
Rulltårta
3 ägg
2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker flufsigt.
Blanda i mjölet blandat med bakpulver.
Grädda i långpannan på plåtpapper i ca 5 minuter i 225°.
Stjälp upp på ett sockrat plåtpapper och låt botten kallna.
Lemon curd
2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
2 citroner, skal och saft
100 g smör
Tvätta citroner, riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och 2 dl socker några minuter en skål.
Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal och juice.
Rör tills krämen tjocknat 10- 20 minuter.
Skär smöret i bitar och klicka i det under omrörning tills det smält.
Låt krämen svalna och spara den i en burk i kylen.
Fyllning
3 dl grädde
1 liter jordgubbar
Fyll rulltårtan med grädde, lemon curd (inte allt bara) och skivade jordgubbar men spara några gubbar till garnering!
Det var en fin midsommarvariant. Rulltårta är ju en raring som man borde lyfta fram mer på kaffebordet, tänker Mimmi.
Åh lemon curd! Carl älskar lemon curd. Jag ska nog göra egen i sommar. Tack för inspiration, än en gång. Låter förvrigt som att din midsommar var finfin!
Det här låter som en fräsch rulltårta helt i min smak.
MIMMI:Ja du rullisen kanske är lite bortglömd!
TINA: Tror jag ska ta lite som blev över på en rostad macka. Hoppas du haft det fint i midsommar också!
EMMY:Ja den blev syrligt sommarfräsch!