Kalkon med citron och rosmarin

Nu har jag premiärlagat grannen Isaksens kalkon och den var fin den kan jag lova! Det blir extra gott när man vet att den kacklat på där uppe på Smålåsen och haft det bra. Jag tänkte lägga köttet i salt, citron och örtblandning först men sedan tänkte jag på gravning och tippade med lite socker också och det blev inte fel alls.

KALKON MED CITRON OCH ROSMARIN
1 kalkonlår 1,3 kg
Marinad:
1 citron, skal och saft
1 msk salt
1 msk socker
1/2 dl hackad rosmarin och timjan /1 msk torkade örter

1. Blanda marinaden och gnugga in låret med det.

2. Låt köttet marineras i minst 3 timmar gärna mycket längre.

3. Bryn låret i smör och låt det sedan stekas klart i ugnen tillsammans med marinadskvätten i 150 ° tills innertemperaturen är 70°

Såsen blev bara bäst av allt och kan det bli enklare?

CITRON OCH ROSMARINSÅS
2 dl buljong från ugnsforman
1 dl creme fraiche 34%

1. Späd i ugnsformen så du får 2 dl buljong.

2. Koka upp med cremefraichen och låt såsen koka ihop, red om du vill ha en tjock sås.

Tidsoptimisten Karin insåg att om jag skulle hinna på gympan utan att behöva äta i bilen dit så hanns det inte kokas någon potatis. Tunt skivade rotsaker stektes på nolltime och passade dessutom fint till “Kallekonen” och såsen!

RÅSTEKTA ROTSAKSSKIVOR 2-3 port
3 potatisar
1 palsternacka
1 bit rotselleri
smör
salt och svartpeppar

1. Skala rotisarna och skiva dom tunt i en matberedare.

2. Stek i panna med smör tills skivorna fått färg och är mjuka.
 
3. Vänd ofta, salta och peppra.

Jag har haft en härlig dag idag, först och främst så var det en så rolig fest igår som fotbollstjejerna fixat. Maten var supergod särskilt tjälknölen och fläskfilén som hade en uuuunderbart god marinad. Efter maten blev det dans och det är ju inte heller fel. Ja efter en rolig kväll så gick morgonpromenad och städning här hemma också som en dans och nu har jag precis kommit hem från kvällens gympa så nu blir det vila och en ny bok tror jag.

6 Kommentarer

  1. Din Kallekon ser finfin ut, inte dumt med turbotrotisar när tiden springer ifrån en.

  2. Hoppas du haft en fin dag 🙂

  3. Så god mat !! 🙂

    Hoppas du får en fin vecka !

    / Jenny

  4. Det såg riktigt, riktigt gott ut..
    Tidoptimisten? jo kan meddela att du inte är ensam men det är ju tur att vi inte blir rådlös i alla fall.
    Oftast så är det ju så att det man slänger ihop i all hast brukar bli himla gott..
    Här lyser solen idag och det är ett himla fint promenadväder..
    Ha det gott.

  5. Det såg riktigt, riktigt gott ut..
    Tidoptimisten? jo kan meddela att du inte är ensam men det är ju tur att vi inte blir rådlös i alla fall.
    Oftast så är det ju så att det man slänger ihop i all hast brukar bli himla gott..
    Här lyser solen idag och det är ett himla fint promenadväder..
    Ha det gott.

  6. MIMMI:Ha ha turborotisar var ett bra namn, det lånar jag av dig vid tillfälle!

    LOVISA: Tack detsamma till dig från mig!

    MATBLOGGEN:Tack Jenny, önskar dig en trevlig helg!

    THERESE:Då är vi med i samma klubb då therese! Här vräker det ner regn nu och jag hoppas det inte fryser på tills imorgon/kram

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*