Anna bakar semlor!

Anna gjorde världsgoda semlor igår, mums! Lätta och fluffiga bullar med mycket mandelmassejox i och så ska det va tycker ja´. Mjölmängden i receptet är inte exakt för hon ändrade vätskemängden men ha en ganska kladdig deg så blir det härliga bullar.

SEMLOR ca 25
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
ca. 12 dl vetemjöl

1.Smält smöret, tippa i mjölken och låt det bli 37°.

2. Smula jästen och rör ut den med mjölkblandningen.

3. Tillsätt allt det övriga men blanda hjorthornssaltet med mjölet först.

4. Kör degen smidig och låt den jäsa i ca 30 min.

5. Baka ut längder, dela sedan i bitar och rulla till släta bullar.

6. Låt bullarna jäsa 30 min, pensla med ägg och grädda i 250° 5-7 min

FYLLNING
vispad grädde
mandelmassa
inkråm från bullarna
grädde/mjölk
ev. bittermandelolja och vaniljsocker

1. När bullarna kallnat så skär bort toppen som ett litet lock.

2. Skrapa ur lite “bulle” så du får en grop för mandelmumset.

3. Riv mandelmassa (ca 1 msk till varje bulle), blanda med inkråmet+ grädde/mjölk till en mjuk massa.

4. Om du vill ha mera smak på smeten så ta lite vanilj och någon droppe bittermandelolja.

5. Lägg mandelmassan i gropen, lägg på en rejäl klick grädde, locket på och florsocker på toppen.

5 Kommentarer

 1. Förra året åt jag faktiskt inte en enda semla fast jag tycker så enormt mycket om dem. När jag var barn serverades semlan traditionellt enbart på fettisdagen och då som efterrätt med varm mjölk, socker och kanel – efter att man först ätit bruna bönor och fläsk. Du kan ju tänka dig hur proppmätt man blev efter en sån måltid.

 2. Åhh vad gott med semlor! Det börjar verkligen bli dags att ta den där första semlan nu känner jag. Det kan jag behöva trösta mig med, jag som sitter här med trasigt muskelfäste. Kram!

 3. Åh så gott det såg ut, mums..
  Måste nog ta och baka lite semelbullar, ha dock tagit fram mitt broderi så jag hinner ju inte så mycket annat just nu.
  Är så himla kul (säger jag innan det börjar på tjorva igen)
  Kram på dig!

 4. Sv: Hej och tack för tipset! Min mamma har gjort parisare ganska många gånger under min uppväxt och jag älskade dom då men jag tror faktiskt att jag åt så mycket då så att jag tröttnade. Men kanske får jag prova på att göra dem själv en gång! 🙂

 5. Alla dessa semlor överallt som frestar-mig-galen! Snart kan jag inte motstå längre! 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*