Älgskavsgryta med lök och svamp

Årets svamp hamnade i kvällens middag och nu har jag plockat så mycket rödgul trumpetsvamp så jag tror jag klarar mig…..kanske. Jag blev skitsur idag när mitt trattisställe inte var något trattisställe utan ett kalhygge…..men vi åkte vidare till mitt dåliga trumpetställe som i år var ett bra trumpetställe och då försvann surtanten!

ÄLGSKAVSGRYTA
5 hg älgskav från en stek eller fin grytbit
1 stor lök
1 klyfta vitlök
2 msk tomatpuré
1 stor näve torkad svamp eller 5 dl färsk
2 dl kraftig buljong, gärna svampbuljongtärning
4 dl grädde/creme fraiche
8-10 krossade enbär
1 msk messmör/gelé/svartvinbärssaft
1/2 msk soya
maizena+vatten till redning
salt och peppar

1. Skav av lövtunna köttflagor från en stek som legat framme ca 2-3 timmar.

2. Hacka lök och vitlök, blötlägg den torkade svampen eller dela den färska.

3. När köttet blivit rumstemp. så stek det hastigt i smör, krydda och lägg över i en gryta.

4. Krama ur svampen och fräs den i smör, låt lök och vitlök fräsa med på slutet .

5. Tippa svampfräset i grytan tillsammans med buljong, grädde, tomatpuré, enbär, något sött, soya och lite redning.

6. Låt grytan koka upp och ställ åt sidan så smakerna får gojsa till sig.

7. Låt inte den här grytan koka så mycket för har du otur kan det bli segt men har du gott om tid så är det inga problem!

Dagens skörd av svamp och de här trivs ju där det är surt…..

…..och det gjorde visst Kattis också!

Här kommer några flera av mina älgrecept.

ÄLGGRYTA MED KANTARELLER

ÄLGRULLADER

KÖTTFÄRSRULLE MED OST OCH BACON

6 Kommentarer

  1. Ser supergott ut. Gjorde älgrostbiff med karljohansvampsås i torsdags inte helt fel det heller.
    ha det bra.

  2. Är du säker på att det slank ner någon fotsvamp i korgen?!

  3. Huga! Ingen dålig fångst det där inte.
    Vi väntar på leverans från grannen undertill, hon har lovat oss trattisar så fort de är färdigtorkade.

  4. Titta vad du har hittat. Jag fick till lite i korgen i helgen också men nu är jag snart nöjd. Men kanske en gång till över länsgränsen???

    Jag testade att laga stuvning med en gnutta tomatpuré. Det blev verkligen gott. Tack för tipset.

    Ha en skön vecka. Ses på torsdag. Plask, plask :=))

  5. Alltså det är ju en häftig upplevelse det där med att plocka svamp. Först få man leta och leta och leta och ibland hinner man tänka att nån hunnit före eller det finns inga i år och sen så plötsligt står dom bara där rakt framför en och säger plocka mig, som att hitta guld i skogen. Trattisar har jag dock inte fått se själv än det har bara blivit en massa skogspromenader med fika på en stubbe..
    Gula kantareller ha jag dock plockat i år!

  6. CAMILLA: Karl-Johan skulle jag vilja hitta som inte är maskäten!Ja nu är det ju lite sent …..

    MARIA: Blandsvamp är aldrig fel Maria!!

    MÅRTENSSONS: Lyxigt att få dem torkade och allt!

    KERSTIN:Ja nu får ju du plaska utan mig för jag har kören på torsdag. Du är nog en riktig svampgalning du :))

    THERESE:Ja du har så rätt det är så himla spännande, hoppas du får tag i något eget trattisställe!

Lämna ett svar till Therese Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*