En klassisk fiskgratäng med räksås

Fiskgratäng är ju kalasmat det och då kan man ju undra varför det inte lagas oftare i mitt kök? Här har det varit en lugn söndag som började med promenad med Frida och sedan har jag stökat på med tomatsåser, bakeoff bröd,  tvätt och sånt där vanlig plock som behövs. I går var vi på Oktoberfest i Östavall med god mat från Ånge Camping och trevliga människor. Nu är det dags för gympa men först får ni receptet på gratängen!

FISKGRATÄNG MED RÄKSÅS 3 port
400g sej, torsk eller den fisk du gillar
500g räkor med skal eller 200g skalade
1,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
1 dl fiskbuljong från räkkok eller tärning
1/2 dl hackad dill
1 liten citron
1 msk tomatpuré
1-2 msk mjöl+ en mjölkskvimp
salt och vitpeppar

Potatismos till 3…..
6-8 potatisar
rejäl smörklick
mjölk
riven muskot
salt och peppar

1.Skala räkorna och spara skalen eller också tar du fiskbuljong och hoppar över punkt 2!

2. Fräs skal med lite olja, 1 msk tomatpure och en skvimp vatten och låt det koka ihop i 15 minuter tills det bara är 1 dl vätska kvar.

3. Koka potatisen till moset.

4. Dela fisken i 6 bitar, pressa på citron, salt och peppar.

5. Koka upp grädde, creme fraiche, buljong, dill och red av (det blev rejält med sås)

6. Låt såsen koka några minuter och smaka av med citron och kryddor och ev. en dutt extra tomatpuré.

7. Gör potatismoset och vispa det fluffigt och lätt, och smaksätt med mycket smör, kryddor och muskot.

8. Lägg fisken i mitten på ugnsformen, moset runt omkring, rör ned räkorna i såsen och slå den över fisken.

9. Gratinera i ca 25 minuter i 175° tills fisken är klar och moset fått färg.

7 Kommentarer

  1. Idag är det tänkt att det ska bli fisk i det ljunggresnak hemmet men jag har inte bestämt hur. Nu är det ju klart 😀

  2. Åååh så gott!! Jag måste göra fiskgratäng någon dag!

  3. Det som blev över passade superbra i min matlåda! 😉

  4. Mums vad gott det ser ut!

  5. Åh fiskgratäng är ju så vansinnigt gott! Dock äter vi det på tok för sällan här hemma – utan anledning egentligen. Får nog bli på nästa veckas meny 🙂

  6. Vad gott med gratäng det åt jag inte i går

  7. Inne hos dig blir jag så gott som alltid påmind om rätter jag nästan glömt bort. Tack för det fina du!

Lämna ett svar till Anonym Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*