Vi bakar lusseprinsar och lussekatter



Men vad härligt att vakna idag med snö utanför fönstret, nu kommer julkänslorna! Frida och jag drog igång med saffransbak så det tog en stund innan det blev fika med första ljuset.
Saffransdeg finns det ju så många olika recept på med “kessellor” och sirap och allt möjligt men jag tar bara lite mera socker, ett eller två ägg i smeten och så liiite mjöl som det bara går utan att allt fastnar på fingrarna, ja så jobbar jag!

SAFFRANSDEG
2 paket jäst
300g smör
3 paket saffran
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
2,5-2,8 liter vetemjöl

FYLLNING TILL PRINSAR:
Lika delar mjukt smör och riven mandelmassa tog jag idag men det är en smaksak (ca150g smör/mandelmassa)

1. Smält smöret, lägg i saffranet (det där att stöta med sockerbit hoppar jag över) och sist mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.

3. Tippa i resten av vätskan, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och kör rejält med maskin eller elvisp.

4. Jäs 30 minuter i bunke och baka sedan ut till runda bullar eller lussekatter eller vad du nu vill.

5. Om du gör runda prinsar så gör ett hål med fingret och tryck ner 1-2 tsk fyllning med en tesked.Om du gör lussekatter så pensla med ägg och tryck i russin.

6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller och grädda i 225° tills bullarna fått färg.

7. Prinsarna penslar du med smält smör och vänder i strösocker när de svalnat lite.

Alltså nu har jag ätit så mycket nybakat så matlusten är borta…….vilar ett tag så kanske den kommer.

4 Kommentarer

  1. Åh lusseprinsar såg ut som något som fästmannen skulle gilla 😀

  2. Mums vad gott! Jag har inte hunnit baka nåt saffransbröd ännu, men det kommer 🙂

  3. Hej Karin jag tänkte bara säga att jag fått två stycken spam mail från dig de senaste dagarna och undrar om din mail blivit hackad?
    Jag har tryckt på reply bara för att se om det bara varit ditt namn men då kommer chili adressen upp.

  4. Oj, vad mycket ni har bakat, segkakorna är nya för mig.
    Jag bakar iknte heller saffransbröd med kesella. Mycket smör istället! 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*