Hilmikas biff

Gissa om jag blev matlagningstaggad i helgen, jag träffade Catrin på hemvändarfesten i Alby och vi började prata mat och det slutade med att jag fick både recept och en påse med kryddor med mig hem på kvällen. Hon har bott i Dubai och den här rätten brukar lagas hos henne av Hilmika från Sri Lanka. Det var ju inte matläge mitt i natten så jag fick hålla mig till nästa dag. Kashmirichili var nytt för mig och den var helt suverän och inte alltför stark. Det blev supergott och jag fick ett recept på ett tillbehör också som kommer. Såklart passar det med yoghurt, naanbröd eller pappadums till eller varför inte roti! 
 
HILMIKAS BIFF
5 hg fint strimlat kött av filé eller skav från en fin stek
1 msk kashmiri chilipulver, ta mycket mindre om du har chiliflakes eller någon annan chilimix
2 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt
2 rödlökar
2 tomater
1/2-1 dl vatten
(2-3 potatisar)
olja
 
 
Kryddpasta
6 vitlöksklyftor
1 stor bit ingefära ca 4 cm
7 hela kardemummakärnor
1 kanelstång
1 tsk salt
 
1. Lägg köttet i en påse tillsammans med chili gurkmeja och salt, blanda runt.
 
2. Mortla alla ingredienser till kryddpastan, jag skar ingefäran i strimlor först eftersom jag är armklen.
 
3. Strimla rödlök fint och hacka tomaterna smått.
 
4. Stek löken i rejält med olja tills den blir lite krispig.
 
5. Tippa i kryddpastan och låt allt småsteka ca 5 minuter på svag värme.
 
6. Nu är det tomaternas tur att gå i pannan och låt allt puttra på en stund till.
 
psst kokosmjölken kommer med i tillbehöret som kommer i nästa inlägg……
 
7. Öka på värmen och låt köttet snabbt fräsa med. ( Här kan man också lägga i potatis och låta den koka med)
 
8. Späd med vatten, puttra en kortis, smaka av och krydda ev. mera och servera med kokt ris.
 
 
Ja Catrin jag antar att inte Hilmikas mat ser ut som den här men det blev så himla gott och det kommer att bli repris här hemma.
Tack snälla för recepten och kryddorna och hoppas ni kommer att trivas i Japan hela familjen och jag är inte alls avis på all spännande mat du kommer att få smaka där, nejdå!
 
 
 
 

2 Kommentarer

 1. Hejsan!

  Jag undrar vart man kan köpa kashmiri chilipulver?

  Tack!

  Mvh,
  Sara

  • Hej Sara! Jag har fått det av en tjej som varit på resa men jag gissar att det finns i asiatiska matbutiker om du bor i en stad. Den är ju inte så het för att vara chili så jag tror du kan byta ut den mot en Hot paprikakrydda som finns i vanliga butiker. Hoppas det blir lyckat! Karin

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*