Kräftkalas med ost och chilibröd

Vi har mumsat på kräftor i helgen och det är barndomsminnen för mig det eftersom mina föräldrar alltid fiskade kräftor. Myset vid elden med fika och korvgrillning och spänningen att vara ute i mörkret det var en riktig höjdare det. Tyvärr försvann kräftorna i älven men man påstår att de håller på att växa till sig igen. Vi åt alltid bara kräftor och rostat bröd, inga såser, sallader eller pajer och annat “krafs” utan bara massor massor av kräftor ( kan hänga ihop med att alla fångade mycket kräftor då) så egentligen vill jag ha det så .
Brorsan och jag tävlade såklart om vem som åt flest!
 
 
 
Jag gjorde lite “krafs” ändå och den här salsan la jag upp i små glas att ätas till eller toppa med några kräftstjärtar. Den passar förresten superbra till alla sorters fiskrätter!
 
 
 
Ja nån surdegsmästare blir jag nog aldrig….det här basreceptet kör jag till alla sorters bröd (och pizzor) och ändrar bara fyllning och modell, jättegott att rulla med salami och soltorkade tomater också.
 
OST OCH CHILIBRÖD
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
1/2 -1 chili finhackad
Fyllning:
4-5 d lagrad ost
2 msk torkade blandade örter eller 1 dl färska
Topping:
2-3 dl ost
1 dl solrosfrön
 
1. Rör ut jästen med ljummet vatten som vanligt.

2. Arbeta in mjöl och chili, degen ska vara lite kladdig, stjälp upp på mjölat bord och dela den i 2 delar.

 
3. Kavla ut varje del till en rektangel, lika lång som plåten och fyll med ost och örter, rulla ihop som en rulltårta och bädda in ändarna.
 
4. Lägg på plåt och låt jäsa i 60 minuter.
 
5. Strö sedan på riven ost och solrosfrön.
 
6. Grädda i 250 grader i ca 15 minuter.
 
 
Jag gjorde ny lag till kräftorna ungefär såhär, fast lite mer av både salt och socker!
 
 
 
Vi var några som drack rosèvin till  kräftorna och plocket före. Nu skriker väl ni vinkännare och “öltillkräftordrickare” högt men det här vinet passade jättebra och det skriver jag inte bara för att jag fått det!
 
 
 
 

2 Kommentarer

  1. Hej! Ser väldigt gott ut det här! Jag gillar inte kräftor så jag vill ha mycket gosaker på sidan om istället 🙂 Gillar när man lägger upp det i glas sådär, det blir så snyggt! Kul att du har mer tid i matblogg-sfären nu! Tittar in här titt som tätt, det är en så trevlig blogg det här! Ha det fint!

  2. Vi hade lyckan att få en hink svenska kräftor (kokta o klara), det var gott! Vi drack också rosé, det var jättegott till kräftorna.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*