![](https://usercontent.one/wp/chiliconkarin.se/wp-content/uploads/2012/09/himmelsk_appelkaka_50561c23e087c323c570e7fb.jpg)
2 ägg
1,5 dl socker
1 ¼ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 äpplen, skalade eller oskalade
1 tsk kanel
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker luftigt.
3. Blanda i mjölet och vaniljsockret och rör till sist i det smälta smöret och blanda noga.
4. Tippa smeten i en smörad och bröad form gärna en springform.
5. Dela äpplena i lagom tunna skivor, skalade eller oskalade och tryck ner äppelskivorna i smeten.
6. Pudra till sist kanel över kakan (jag vände äppelbitarna i kanelen) och grädda i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
7. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader (eller höj ugnstemperaturen de sista fem minuterna kakan är inne).
Toscaglasyr
50 g smör
¾ dl socker
1 påse mandelspån, jag tog 50 g hackade nötter istället
1 msk mjöl
1 msk mjölk
1. Smält smör + socker och llanda i mandelspån/nötter och mjölet. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken.
2. Häll den varma toscan över kakan och grädda kakan i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter.
3. Severa äppelkakan med vispad grädde!
Några fjällbilder…..
![](https://usercontent.one/wp/chiliconkarin.se/wp-content/uploads/2012/09/fjallen1_50561c50e087c3237bbbf140.jpg)
![](https://usercontent.one/wp/chiliconkarin.se/wp-content/uploads/2012/09/fjallen2_50561ca8e087c323a74e3efb.jpg)
![](https://usercontent.one/wp/chiliconkarin.se/wp-content/uploads/2012/09/fjallen4_50561cdc9606ee64e9bb33d8.jpg)
![](https://usercontent.one/wp/chiliconkarin.se/wp-content/uploads/2012/09/fjallen5_50561d10ddf2b37039002d44.jpg)
Fantastiska vyer… Fjäll ska absolut upplevas den här årstiden. Förstår att kakan smakade extra gott efter vandringen!
Den ser hiskligt god ut! Gillar kanel 🙂
Det ser verkligen gott ut. Jag kan också tipsa om en äppelkaka med mannagryn i. Den var också hiskligt god.