Åhhh vad jag önskar att jag vore en surdegsbagare med små bubblande kulturer både på diskbänken och i kylen…. Nu har jag bara provat en gång och misslyckats med både “matning” och användning men skulle man få till det så blir det ju ett fantastiskt smakrikt bröd, inget snack om det.
Annars kan man ju göra det här grymt enkla och goda brödet som ska vara lite hipp som happ, det passar mig!
Med lite fantasi så blir det lite likt ciabattabröd.
VITT MATBRÖD
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
25g jäst
2,5 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl
1. Rör ut jästen med den 37 gradiga vätskan, vatten+mjölk.
2. Rör/vispa sedan ihop det övriga till en ganska lös och kladdig deg.
3. Strö mjöl över degen och låt den jäsa i 1-1,5 timme under duk eller plastfilm.
4. Sätt ugnen på 240-250 grader.
5. Tippa upp degen på mjölat bord utan att knåda den.
6. Skär med en degskrapa/kniv ut bitar av degen och lägg på en plåt, avlånga, runda eller den form du vill ha.
Ja jag vet att det är kladdig deg!
7. Grädda direkt i ca 10 minuter.
Supersnygga!