Påskbuffe, vill du ha några goda tips?

 
Här kommer några av mina favoriträtter, kanske inte så påskigt direkt (inga ägghalvor) men gott och fräscht tycker jag.
Själv sitter jag i en fjällstuga nu och snön yr runt knutarna, det blev inga backar idag men jag hann ut en tur på fjället innan värsta ovädret drog igång. Det kändes tråkigt när ungarna, släkten och kompisarna åkte hem men jag vet att det blir ok bara det gått någon dag.
Men hallå det räcker med snö,  nu vi vill ha sol!
GLAD PÅSK på er mina vänner!
 
 
GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-2 dygn och vänd på den några gånger under tiden.

GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några “varv” med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!

Godast är laxen på hårdmacka…..
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!

 
 
 
 

 
SALLAD MED RÖKT FISK OCH PEPPARROTSCREME
 
Gör den till en liten lunch eller förrätt när solen skiner,  allt du behöver är:
 
♥ mixsallad som du gillar
♥ 1 rökt fisk, sik, lax eller makrill
♥ 1 kokt ägg per person
♥ salladslök, gräslök eller purjolök
♥ några tomater
♥ persilja
 
Blanda creme fraiche, riven pepparrot, salt och peppar och ha det som salladsdressing, smaka av så att det blir rejält med pepparrot!
 
 
Det är också gott att servera varmrökt lax på en bit knäcke med pepparrotscreme och hackad rödlök.
Ställ allt på en skärbräda och låt gästerna plocka till sin egen lilla macka!
 
 
 
 
 
 
Den här pajen gjorde jag som förrätt till ett bröllop i sommar. Den ska vara kall och går att fixa i förväg och till den blev det kallrökt lax och en salsa med äpple, gurka och fänkål.
 
 
Receptet tog jag på MIN GODA SIDA men jag dubblerade botten för den gillar jag.
 
 
ÄPPELSALSA
Här har jag inget direkt recept men hacka lika delar av ÄPPLE och GURKA och lite mindre av FÄNKÅL. Hacka lite RÖDLÖK, rejält med DILL och smaka av med pressad CITRON, SALT, PEPPAR och ringla över OLIVOLJA.
Det ska vara en syrlig salsa med smak av lakrits och dill och den här passar till alla typer av fisk tycker jag.
Har du tålamod så hacka riktigt små och fina kuber!
 
 
 

 
 
GUBBRÖRA, till 2 rejäla mackor eller flera små
3-4 ägg
1 stor lök
100-150 g ansjovis
3 msk hackad dill eller gräslök eller både ock
svartpeppar
en rejäl smörklick
 
 
1. Koka äggen och skär dom i småbitar.
 
2. Hacka lök, ansjovis och det gröna fint.
 
 
JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.

 
 

Jag lovar att du inte blir besviken om du gör den här sillen, syrligt fräch med citron istället för ättika.

CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.

2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.

3. Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.

 
 
 
 
 
 
KYCKLING med soltorkad tomat, basilika och parmesan
1 kg kycklingfilé
salt, peppar
smör att steka i
1 dl grovt riven parmesan eller grana padano
 
Marinad:
1/2 dl vit balsamvinäger
1 dl neutral olja
1 msk flytande honung
50 g soltorkade tomater i småbitar
1 kruka basilika, strimla bladen (spara lite till garnering)
1 tsk salt
 
 
1. Bryn kycklingen, krydda och låt den gå klart i ugnen på 150 grader tills kycklingen är 70-72 grader.
 
2. Blanda under tiden marinaden.
 
3. När kycklingen kallnat, skär den i skivor och lägg den i en påse tillsammans med marinaden.
 
4. Låt den ligga i flera timmar, gärna ett dygn och vänd påsen några gånger.
 
5. Lägg upp kycklingen på serveringsfat och garnera ev. med mera tomater, basilika och riven parmesan.
 
 Servera med den här såsen vid sidan om tycker jag!
 
 
ÖRTSÅS:
2 äggulor
2 dl hackade örter t.ex timjan, oregano, rosmarin, persilja, gräslök
1/2-1 msk fransk senap
2 dl neutral olja
1 klyfta vitlök
salt och peppar
en nypa chili av något slag
honung
 
 
1. Se till att äggulor, senap och olja är rumsvarma!
 
2. Lägg allt utom oljan i en matberedare/mixer och kör några varv.
 
3. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du mixar tills såsen tjocknar
 
4. Späd med vatten eller lite citronsaft om den är för tjock.
 
5. Smaka av med kryddor, chili och honung.
 
Receptet är ungefär som det här .
 
 
 
  
Spana in vilka godsaker vi fick hemma hos Walkers i Byn!
Honungsmelon med parmaskinka eller kallrökt skinka
 
 
 
 
 Tjälknöl med grovhackad tapenade och parmesanost
 
 
Kallrökt lax med pesto och ruccola
 
 
 
Sallad med tomater, mozzarella, soltorkade tomater och basilika
 
 
 
Pizzasnurror, fetadip med basilika och fetadip med soltorkad tomat
 
Oliver med lagrad hårdost och basilika
 
 
PAJ MED NÄSSLOR OCH SVAMP byt ut skinkan i receptet mot stekt svamp
 
 
 
Smarrig sallad till alla typer av kött eller kyckling!
 
BULGURSALLAD 4pers
1,5 dl bulgur+3 dl vatten
3 tomater
1 mango
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 kruka koriander
2 -3 msk olivolja
2 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Koka bulgurn med en nypa salt eller buljong och låt den kallna.
Kärna ur tomater och mango och tärna alla grönsaker.
Blanda runt och smaka av med kryddor, hackad koriander, citron och olja.

ÖRTSÅS
2,5 dl creme fraiche 34%
torkad timjan
salt och vitpeppar

Jag ville ha en ganska neutral sås och det här enkla passade super till salladen (nästan för enkel att skriva känns det som)

 
 
 
God till kallskuret av alla slag, fågel, fisk och mittemellan!
 
PASTASALLAD MED KRONÄRTSKOCKOR 4port
2 stora nävar salladsblad
4 dl kokt pasta
1 burk kronärtskockshjärtan
150 g fetaost
10 st småtomater
1 liten rödlök
Dressing:
3 msk olivolja
1 liten citron, saft och skal
1 klyfta riven vitlök
1 dl hackade örter, basilika, persilja eller det du har
salt och peppar

1. Blanda dressingen och låt den kokta pastan och skockorna ligga i den en stund.

2. Skär ost, tomater och lök.

3. Bygg sedan salladen med det gröna i botten och tomaterna på toppen!

 
 
 
SMÖRGÅSTÅRTA MED RÄKOR OCH KRÄFTOR
 
 

ENKEL SMÖRGÅSTÅRTA ca 10 port
2 fp polarkakor (stora halvmånar)
Fyllning:
5 dl creme fraiche 34%
2 dl majonäs
200 g philadelphiaost
2 burkar tonfisk
1 finhackad rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar

Garnering:
1 kg räkor med skal
2 burkar kräftstjärtar i lag (170gx2)
1 ask gula och röda körsbärstomater
2 mango
svart stenbitsrom
(ägg, gurka, citron)
1 kruka sallad
dillvippor

Låt tonfisken rinna av och blanda sedan ihop allt till fyllningen. 
Fördela kletet på varje brödkaka och även den översta.
Skala räkorna(det blir godast då:) och garnera sedan tårtan med det du gillar

En kommentar

  1. Se där ja! Här hade vi hela påskbordet i ett och samma inlägg! Toppen:)

Lämna ett svar till Ann Sofi Matsafari Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*