Nässelsoppa med ägghalvor och skinkchips

 
Häromkvällen var jag ut på fina Näset och plockade nässlor, synd att de krymper så ooootroligt!
Jag fick ihop 9 liter ungefär och efter att jag förvällt det så blev 4 burkar med ca 200g i varje och det såg bra fjuttigt ut men gott blir det i både soppa, stuvning, paj, pastasås och pesto.
Ja i alla rätter där man använder fryst spenat!
 
 
 
Skölj och rensa nässlorna noga och förväll de snabbt i saltat kokande vatten.
De behöver bara ett snabbt uppkok!
Kasta inte vattnet för det kan man frysa in nässlorna i, ha en skvimp i soppan eller ha som gödning till blommorna.
 
 
 
NÄSSELSOPPA
200g förvällda nässlor (4 dl ungefär)
1 gul lök
6dl kraftig grönsaks eller hönsbuljong
3 dl grädde eller mjölk,  gissa vad som blir godast?
2 dl av spadet från nässlorna
maizena+ vatten att reda soppan av lite
smör
salt, nymalen vitpeppar, en nypa socker och riven muskotnöt
 
 
1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smör några minuter.
 
2. Hacka de förvällda nässlorna och låt de också fräsa med.
 
3. Tippa i all vätska och låt soppan koka upp.
 
4. Red av soppan, smaka av med kryddor och hoppa inte över muskoten!
 
 
SKINKCHIPS
Lägg skivor av skinka på ett hushållspapper i micron och kör 2-3 minuter tills de “chipsar” till sig.
Jag tog kallrökt skinka men det funkar med alla sorter.
Låt de kallna och smula eller servera de hela till soppan.
 
 
 
En smarrig paj kanske? http://chiliconkarin.blogg.se/2012/may/nasselpaj.html
 
 
 
 
Nässelpesto med solroskärnor   http://chiliconkarin.blogg.se/2013/may/nasselpesto-med-solroskarnor-2.html
 
 
 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*