Paj är något som jag glömmer bort att laga, det är inte min favoritmat men ibland är det faktiskt gott!
Hamstern i mig hade gömt en burk torkad svamp så bra, längst in i ett underskåp låg den när jag letade plastburkar då blir man glad liksom. Vi ska till fjällen med några kompisar i helgen och snoka efter gula kantareller, dem är man ju inte så bortskämd med. Det har visst plockats kopiösa mängder i Härjedalsfjällen så jag är inställd på att det är soprent när vi kommer….. vi ska i allafall vandra lite, njuta av lugnet och äta gott.
Trevlig helg på er och njut nu av hösten, den är inte så tokig alls!
TRATTKANTARELLPAJ med spenat
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
salt
Fyllning
5 dl torkade trattkantareller/trumpetsvampar/1 liter färska som du steker i smör
2 salladslökar/ 1 dm purjolök/ 1liten gul lök
200g philadelphiaost
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 svampbuljongtärning
2 nävar bladspenat
nymalen vitpeppar
smör till stekning
2-3 dl riven ost
1. Blanda ihop pajdegen, knåda den slät och lägg den kallt att vila. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blötlägg svampen (stek den färska)
3. Stek svampen i rejält med smör, låt löken och tomatpure´n fräsa med på slutet.
4.Tillsätt ph-osten, grädde och buljongtärning och låt såsen puttra ihop någon minut.
5. Lägg i spenaten, rör om och smaka av med peppar och ställ sedan stuvningen åt sidan.
6. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga botten och grädda pajskalet i ca 20 minuter.
(täck kanterna med folie så glider inte pajdegen ner, brukar funka ändå)
7. När skalet är gräddat så fyll det med svampröran, toppa med osten och grädda tills osten smält och fått färg.
Det är gott till med picklad lök hörrni!
PICKLAD LÖK
2 rödlökar, medelstora
2 msk ättika 24%
4 msk socker
6 msk vatten
färsk chili eller en nypa torkade flakes
1. Koka upp ättika, socker och vatten och häll det över den skivade löken.
2. Strö över chili och låt löken kallna i lagen.