Lussebullar med mandelmassa

 
 
 
 
 
Nu har jag läst att så många bakat lussebullar med en fördeg a`la Roy Fares så jag var bara tvungen att testa jag också. Hur blev dem tror du? Supergoda faktiskt men de blev såklart inte lika snygga som hans och då ska ni veta att jag ändå kollade på klippet hur han gjorde sina knutar?! Jag har aldrig varit någon estet direkt 😉
 
LUSSEBULLAR/KNUTAR 40 st (men jag fick bara till 32)
Fördeg:
50g jäst
5 dl mjölk
1g saffran / 2 påsar
520g / 8,5 dl mjöl
 
Tillsätt efter 15 minuters jäsning:
170g / 2,5 dl socker
2 krm salt
150g mjukt smör
320g / 5,5dl mjöl
 
Fyllning:
120g mjukt smör
250g mandelmassa
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg+pärlsocker+mandelspån eller efter gräddning pensla med smält smör och vänd i strösocker
 
 
1. Värm mjölken och låt saffranet vara med och rör sedan ut jästen med den ljumma mjölken.
 
 
2.Tillsätt mjölet och kör degen i ca 5 minuter med degkrok, har du ingen maskin så får du knåda som en tok!
 
 
3. Lägg på en duk och låt fördegen vila i 15 minuter.
 
 
4.Tillsätt det övriga i degen och arbeta degen i maskinen tills den är blank och släpper från kanten.
 
 
5. Låt den jäsa 30 minuter med duk på.
 
 
6. Riv mandelmassan i en bunke och rör sedan ihop det övriga till fyllningen, elvisp tog jag.
 
 
7. Kavla ut degen till en stor rektangel ca 45×70 cm på lätt mjölat bakbord och bred på fyllningen.
 
 
8. Vik sedan rektangeln på mitten på längden så den blir dubbel och sporra eller skär remsor ca 1 cm breda.
 
 
9. Snurra remsorna runt två fingrar och vik in änden som en knut (kolla Roy Fares klipp på recept.nu!)
 
 
10. Jäs på plåtpapper i 1-2 timmar
 
 
11. Pensla med vispat ägg och strö på mandel/pärlsocker och grädda i 200 grader i ca 10-13 minuter eller grädda utan ägg och pensla med smält smör efter gräddning och vänd bullarna i strösocker.
 

3 Kommentarer

  1. Ser goda ut 🙂

Lämna ett svar till ɑ n n i k ɑ Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*