Svamprisotto med bacon och purjo

 
 
 
 
Gillar du risotto? Jag jobbar på det och det blir godare och godare för varje gång. Det beror väl på att jag tänker socker och kanel när något är grötlikt och dessutom åt jag aldrig det här som barn heller. Vi var ett gäng som lagade risotto med duktiga kockar på MittKökMässan för ett par år sedan och vi blev påminda om att riset ska ha en liten kärna i mitten, späda mycket med buljong så att risotton nästan rinner och att det ska vara smak av både syra och sälta.
Såklart kan man blanda i det man vill eller bara ha en neutral risotto med ost och servera till grönsaker eller kyckling.
Testa så får jag höra vad du tycker!
 
 
SVAMPRISOTTO med purjo och bacon ca 3port
2 dl arborioris eller liknande risottoris
1 schalottenlök eller en liiiten gul lök
2 msk smör
6-7,5 dl buljong
1/2 dl vitt vin
250g champinjoner eller 2 nävar torkad svamp
1 paket bacon
1/2  tunn purjolök
1 dl parmesan
smörklick
salt, peppar och ev mera syra (vinskvimp, citron eller vinäger)
 
 
 
1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smöret och låt sedan riset fräsa med några minuter utan att ta färg.
 
 
2. Skvimpa i vinet och lite i taget av buljongen, rör och späd med jämna mellanrum.
 
 
3. Skiva under tiden svampen och bryn den tillsammans med baconet och finstrimlad purjo, ställ åt sidan.
 
 
4. Jobba på med risotton, späd och rör tills riset känns mjukt på ytan men har en kärna i mitten.
 
 
5. Blanda ner hälften av svampröran och låt det puttra på några minuter bara.
 
 
6. Rör ned osten, smaka av med kryddor och syra och späd så att risotton är rejält krämig nästan lite rinnig.
 
 
7. Servera på studs i djupa tallrikar, toppa med resten av fyllningen och strö lite riven parmesan över.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*