En lasagne i helgen kanske?
Nu ska jag iväg på roligheter, trevlig helg på`er!
LASAGNE 6-8 port
500g färska lasagneplattor
Köttfärssås:
500g köttfärs
2 lökar
1 stor morot
2 klyftor vitlök
1 stjälk blekselleri eller en bit rotselleri
2 msk tomatpuré
3 dl kraftig buljong /3 dl vatten+1 buljongtärning
2 dl rödvin
500g passerade tomater
1 msk torkade örter
nymalen svartpeppar
salt
olja till stekning
Ostsås:
1 liter mjölk
2-3 dl riven ost, gärna ngn lagrad
överbliven färskost, dessertostar av alla slag funkar fint
mjöl+mjölk till redning (gissar på 3-4 msk mjöl 😉
Salt, nymalen svartpeppar, riven muskotnöt
Sätt ugnen på 200-225 grader!
1. Köttfärssåsen: Hacka grönsakerna fint och fräs dem tillsammans med färsen i omgångar i en stor panna/gryta, krydda. Låt tomatpuren fräsa med en kortis och tillsätt sedan all vätska och låt såsen puttra på.
2. Koka upp mjölken till såsen och red den med mjölk+mjöl till en inte alltför tjock sås och låt den koka under omrörning ngn minut.
3. Ta såsen från plattan och rör ned osten, smaka av med kryddor.
4. Varva nu lasagneplattor, färs och ostsås i en stor ugnsform och avsluta med ostsås på toppen.
5, Strö över riven ost och gratinera i ca 25-40 minuter, längre tid om du har torkade plattor.