Dags för julgodis!

 
 
 
 
 
Såklart ska det vara lite söta saker till jul och här blev det både knäck och bräck idag!
Knäcken delade jag på 3 när den var nästan färdigkokt och smaksatte en del i taget och lät den sen koka tills kulprovet var ok. Borde kanske skaffa en termometer ? Hm…tror jag pratat om det förr 😉
Tänkte testa att smaksätta knäcken med lakrits som många gör men jag tror lakritsen ska hamna i tryffel eller fudge istället.
 
Här kan ni hitta godis som jag gjort tidigare!
 
Sandra har mycket gott här!
 
Jenny har massor av smarrigt godis här!
 
 
KNÄCK
3 dl grädde
3 dl sirap
3 dl socker
3 msk x-tra saltat smör

Koka grädde, sirap och socker gärna i en tjockbottnad gryta tills smeten stelnar i en vattenkopp.
Rör i smör och ev. mandel och låt det puttra ihop en kortis.
Kolla kulprovet igen och är det ok så häll upp i små knäckformar.

 
 
 
1/3 av knäcksmeten fick koka ihop med:
♥ 1/2 tsk mortlad kardemumma, 1/2 tsk vaniljpulver och flingsalt på toppen
 
 
1/3 av knäcksmeten fick koka ihop med:
♥ 1msk citronsaft +1 msk apelsinsaft
 
 
♥1/3 av knäcksmeten fick bli naturell (eller med lite hackad mandel)
 
 
 

 
 
Favorit i repris kommer här, enkelt och så himla gott!
 
 
POLKABRÄCK
175 g mörk choklad
100g ljus choklad
200g vit choklad
polkagrisar (1/2 påse ca 70g)
pepparmyntolja, jag tog ett kryddmått men smaka dig fram
 
 
1. Smält mörk och ljus choklad tillsammans i vattenbad eller i micron.
 
 
2. Bred ut chokladen tunt ca 3 mm på en plåt med bakplåtspapper och låt det kallna.
 
 
3. Mortla polkagrisarna i mindre bitar.
 
 
4. Smält den vita chokladen tillsätt pepparmyntsolja och låt den svalna något (annars blandas den med den mörka).
 
 
5. Bred den vita över den mörka, strö över polkagrisbitarna, tryck till på de större bitarna och låt godiset kallna.
 
 
6. Dela i bitar, små eller stora!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 CITRONKOLA
50 g smör
3 dl grädde
1,5 dl sirap
3 dl socker
1 krm salt
1 krm ättiksprit
1 citron, rivet skal + 2msk citronsaft

1. Smält smöret och tippa sedan i allt utom citronskal och saft.

2. När kolan nästan är klar så smaksätt med citronskal och saft.

3. Låt kolan koka till kulprovet är som du vill ha din kola.

4. Tippa upp smeten i en smal sockerkaksform (blir tjocka kolor då) täckt med bakplåtspapper.

5. Skär i bitar när kolan stelnat och linda in kolorna i papper eller lägg dom glest i burk med papper mellan lagren.

En kommentar

  1. Men så gott!!

    PS – Du missar väl inte att tävla i julkalendern inne på min blogg! Fin-fina priser lottas ut varje dag!!

Lämna ett svar till Anonym Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*