Pepparsås till goda biffen eller filén

 
 
Såser är en riktig smakhöjare det som jag inte alls vill vara utan. Idag ville jag göra någon jag inte gjort på länge och tittade i Myllymäkis kokbok “Såser”. Pepparsås var längesen så jag testade hans recept….nästan, han kokade ur pepparn några gånger men det hade jag inte riktigt tid med så jag halverade mängden istället och den blev god ändå tyckte vi. Dålig tidsplanering idag trots att man är ledig???
“Eldade” på rotsakerna rejält också som ni ser men så blev de klara snabbt också 😉
Nu ska jag hoppa upp på cykeln men någonting säger mig att det kommer inte bli samma speed på den som med dagens middagsfix!
 
 
PEPPARSÅS ca 2,5 dl
3/4-1 msk mortlad peppar, mest svart men också röd och grön tog jag
1 dl finhackad schalottenlök
2 msk cognac
2 dl kraftig kalv eller oxfond
2 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
smör
(maizena+vatten)
 
 
 
1. Fräs lök och peppar i en rejäl klick smör utan att det tar färg.
 
 
2. Tippa i cognac och tänd sedan eld på spriten, akta ansiktet och håll dig inte under fläkten.
 
 
3. Tillsätt fond och grädde och låt nu såsen puttra ihop några minuter.
 
 
4. Smaka av med senap och red ev av såsen med en gnutta maizena utrört i lite vatten.
 

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*