Veggoburgare med avokadosalsa och vitlökssås

 
 
 
Veggofredag med burgare och pommes, som ni ser så fattas “päran” för dom är i ugnen, det gäller att passa på med kameran när det är lite ljus kvar ute. Jag såg att det här receptet på COOP fått bra betyg så jag testade det med bara någon liten ändring. Smakerna blir så mycket bättre om lök och spiskummin får fräsa sig mjuk i lite smör eller olja i stekpannan först och en gnutta chili av något slag tycker jag det ska vara. Dressingen fick bli en vanlig vitlökssås med cremefraiche och persillade men yougurtdressingen är säkert syrlig och fräsch.
Syran tog jag igen i salsan och pressade rejält med citron i den tillsammans med olivolja och kryddor.
Mannen som inte gillar bönor tyckte det var jättegott….men så fick han köpepommes också ;-))
Jamen testa vettja!
 
 
 BÖNBURGARE (8 st medelstora)
2 paket (à 380 g) kidneybönor (Zetas ekologiska bönblandning tog jag)
0,5 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk mald spiskummin
1/2 kruka koriander
0,5 dl potatismjöl (här tog jag lite mer för jag var rädd att de skulle bli lösa)
chili av något slag (färsk, torkade flakes eller lite sambal)
1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
olivolja/smör till stekning
 
 
AVOKADOSALSA
2 avokado i småbitar
1 -1,5 ask körsbärstomater i småbitar
1 liten finhackad rödlök
citronsaft
olivolja
1/2 kruka koriander
salt och peppar
 
 
VITLÖKSSÅS
3 dl creme fraiche
1 klyfta riven vitlök
persilladekrydda
salt och nymalen svartpeppar
 
 
SERVERA MED: Bröd av något slag, sötstark senap, smågurkor (cornichonger), pommes ja listan går att göra lång!
 
 
 
1. Rör ihop såsen och ställ den kallt.
 
 
 
2. Hacka löken till burgarna och fräs den i smör/olja  på svag värme tillsammans med spiskummin tills löken är mjuk.
 
 
 
3. Gör under tiden salsan.
 
 
 
3. Skölj bönorna, låt de rinna av och mixa sedan dem med alla de övriga “burgaringredienserna” i en matberedare.
 
 
 
4. Hetta upp en panna med olja/smör och klicka sedan ut smeten, forma till burgarna och stek dem gyllenbruna på båda sidor. Smeten verkade lös men de blev fasta när de stekt en stund!
 
 
 
5. Servera burgarna med alla goda tillbehör och njut bara njut!
 

En kommentar

Lämna ett svar till a n n i k a Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*