Vilken härlig ledig dag jag haft idag. Stökat här hemma, handlat lite till mamma, tränat med en kompis, fikat hos en annan, varit på ansiktsbehandling och massage hos Susannes Hudvård (fick presentkort när jag fyllde år:-) Middagsfix och efter maten blev det en prommis med mannen. Så nu blir det soffan och Mästerkocken, de är ju fantastiska de små kockarna, ojojoj vad ska det bli av dem?!
Middagen blev supergod och lättfixad, köper du pitabröd så går det ju ändå fortare men baka om du har tid. Degen ska jäsa över natten men jag satte degen på morgonen och bakade ut till middag och det gick jättebra. Kryddblandningen blev jättegod och kycklinglårfilén är bara godast, så himla saftig! Det brukar ju vara fläskkött om man äter gyros i Grekland men det här gillade jag bättre.
Tack för receptet Linneas Skafferi det kommer bli repris på det här!
INGREDIENSER KYCKLINGGYROS 3 port
- 400g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
- 2 msk gyroskrydda
- 2 msk olja
GYROSKRYDDA
- 2 msk spiskummin
- 2 msk paprikakrydda
- 2 msk oregano
- 1 msk vitlökspulver
- 1 tsk kanel
- 1 tsk salt
- chilikrydda eller chiliflakes efter smak
TILLBEHÖR
- pitabröd
- sallad
- tomater
- lök
- vitlökssås, blanda yoghurt eller cremefraiche med pressad vitlök, salt och peppar
- ja de grönsaker du gillar, avokado, paprika, mango, tomatsalsa, champinjoner, fetaostcreme mm mm……
GÖR SÅ HÄR:
- Mortla ihop alla kryddorna och lägg dem i en burk och spara det som inte går åt.
- Strimla kycklingen och blanda med ca hälften av kryddblandningen och låt det gärna ligga en stund .
- Stek kycklingen i oljan tills den är genomstekt och fått färg, det går ganska fort.
- Servera med pitabröd, grönsaker och vitlökssås.
Pitabrödsreceptet hittade jag i MerSmak. Psst alla puffar inte upp lika fint men om de är riktigt släta vid första rullningen så är chansen större;-)
INGREDIENSER PITABRÖD 10st
- 25g jäst
- 4 dl kallt vatten
- 8,5 dl vetemjöl+1 dl till utbaket
- 2 tsk salt
Gör så här:
- Smula jästen och rör ut den med det kalla vattnet.
- Blanda i mjölet och kör i maskin/ elvisp 5 minuter, tillsätt saltet på slutet. Degen ska inte vara hård!
- Ställ degen kallt att jäsa i 12 timmar, jag ställde i rumstemperatur i 8 och det funkade fint!
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla till 10 släta bullar som får jäsa under duk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader! Kavla ut varje bulle ca 15 cm i diam. och låt de jäsa 30 min på mjölat plåtpapper.
- Grädda sedan högt upp i ugnen på 250 grader i ca 5 minuter.