Fotograf Oskar Walker
Hej mina bloggvänner, hoppas ni hänger kvar trots att jag inte bloggat på flera veckor 😉 Ni vet väl hur det är när man har roligt? Tiden bara rusar iväg men jag har hunnit med semestertripp söderut, umgåtts mycket med familj och vänner och jag har också hunnit med att ha en toppenvecka på jobbet! Här kommer det lite bilder från bryggfesten vi hade i sommar med mannens och mina syskon och våra föräldrar och recept såklart på en god och enkel paella som funkar att göra i en stor kastrull eller långpanna i ugnen om man inte har en muurika.
Jag dubblade mitt recept här och då räcker det till 25 vuxna hungriga!
Psst du kan skippa musslorna om du inte gillar dem 😉
PAELLA med chorizo, kyckling, räkor och musslor
INGREDIENSER 13-15 portioner
- 8 dl ris
- 2 gula lökar
- 2 stora paprikor
- 4 klyftor vitlök
- 2 kuvert saffran
- 1 tsk gurkmeja
- 1/2 msk paprikapulver
- 2-3 dl passerade tomater
- 17-18 dl buljong
- 3 msk olja
- 1 kg kycklinglårfilè
- 600g kryddig korv
- 3 hg rensade räkor
- 1 nät musslor
- salt, peppar
- 1-2 dl hackad persilja
- 2 citroner
Kör du på en muurika så stek kyckling, korv och paprika först och lägg på sidan, kolla bilderna!
1. Hacka lök, paprika och vitlök och fräs det i oljan i en stor kastrull/ugnslångpanna eller muurika.
2. Tippa i ris, saffran och gurkmeja och låt allt bli varmt.
3. Nu är det dags för passerade tomater och buljong, späd och rör om lite i taget.
4. Låt risblandningen svälla på svag värme tills riset är kokt men har lite tuggmotstånd.
5. Under tiden som riset puttrar så steker du kycklingen och korven i bitar.
6. Krydda kycklingen rejält!
7. När riset är klart så blanda det med kyckling/korvfräset i två stora ugnsformar om du inte kör på muurika då.
8. När allt är klart så vänd ner räkorna så de blir varma, smaka av med kryddor och strö över persilja..
Servera med ett gott bröd, citronklyftor och en god sås!
Det brukar sällan vara sås till paella men vi är en såsig familj……….och här får du två såser som är goda till!
VITLÖK OCH CITRONSÅS
3 dl creme fraiche 34%
1 dl majonäs
1/2 citron , skal och saft
2 klyftor riven vitlök
1/2 dl hackad koriander
salt och peppar
1. Blanda ihop såsen och servera den kall till paellan.
SAFFRANSSÅS
3 dl creme fraiche
1 kuvert saffran
1 klyfta vitlök
salt och nymalen svartpeppar
1. Blanda ihop såsen och servera den kall till paellan.