Älgskavsgryta med rostade palsternackor

algskavsgryta3

Efter några fantastiska dagar i värsta värmen i Portugal blev det snabbt vardag igen med jobb och allt annat som hör hösten till, både positiva och negativa saker händer omkring mig och saker som inte går att påverka dessutom… det är väl det som är livet…….

Matlagning har det inte varit fokus på senaste veckan men i helgen blev det lite fix ändå. En liten grytbit blev skav, skär då köttet fortfarande är fruset eller bara lätt tinat, då får du tunna finna skivor. Det finns ju också att köpa fruset och färdigt för det har jag haft med på fjället några gånger.

 

INGREDIENSER 3-4 port

  • 300g skav från älg, rådjur eller nöt
  • 1 liter färsk svamp eller 5 dl torkad, trattkantareller hade jag
  • 1 liten finhackad lök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • 2 dl buljong eller fond, vatten + 1 svampbuljongtärning blir jättegott
  • 8-10 mortlade enbär
  • 1 dl lingon
  • maizena att reda av med
  • salt och peppar
  • 4-5 palsternackor
  • olja och smör

 

 

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala palsternackorna, dela dem på mitten eller kvartar om de är stora, lägg dem på en plåt med olja, vänd dem när de fått färg och kör tills den andra sidan också fått färg, salta.
  3. Fräs köttet hett och snabbt i omgångar så det får färg men det behöver inte vara helt igenomstekt, lägg i en gryta
  4. Stek svampen i smör, låt löken fräsa med på slutet och sist också tomatpurén.
  5. Tippa i vattnet/buljongen och skölj ur pannan, lägg allt i grytan med köttet.
  6. Häll nu i grädde och mortlade enbär, ett hastigt uppkok och red sedan av grytan med lite maizena.
  7. Låt inte grytan koka så länge för då kan köttet bli segt, smaka av med lingon och kryddor!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*