Rimmad torskrygg med goda grejer till!

rimmad-torsk

Anna, äldsta dottern och jag har haft en härlig söndag. Det blev först en sväng på marknaden på Tallbacken, till minneslunden och tände ett ljus för pappa/morfar, tränade på gymmet, fikade på Ovansjögården som bjöd på Afternoon tea med scones och efter det blev det middagsfix hemma.

Dagens söndagmiddag blev torsk som vi inte äter så ofta tyvärr fast det är ju supergott. Extra gott blir det om fisken får ligga i saltat vatten och rimma före stekning eller kokning.

 

Rimmad torsk 3 port

  • 3 bitar torskrygg
  • 5 dl kallt vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 msk socker
  • smör att steka i
  • nymalen vitpeppar
  • pressad citron
  • kapris

 

  1. Blanda vatten, salt och socker och låt fisken ligga och rimma i ca 45 minuter.
  2. Torka av fisken med papper.
  3. Stek den i smör på båda sidor, lägg på ett lock och stäng av värmen på plattan och låt fisken bli klar på eftervärmen. Gå på känsla annars kollar du med en termometer när den visar 56 grader så är fisken klar.
  4. Ös fisken med goda skyn och pressa över lite citron.

 

 

 

Rostade rödbetor och potatis med pepparrotscreme

  • 1-2 stora potatisar/portion
  • 1 medelstor rödbeta/portion
  • 1 dl creme fraiche
  • 1-2 msk riven färsk pepparrot
  • salt
  • olivolja

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och klyfta rödbetor och potatis (skalet på potatisen om det är fint) låt rödbetorna bli hälften så stora som potatisen så blir de klara samtidigt. Det funkar också¨att koka betorna först och bara låta dem rostas med på slutet.
  3. Lägg rotsakerna i en stor ugnsform/plåt på en varsin halva om du inte vill ha rosa potatisar 😉
  4. Ringla över olivolja och salta.
  5. Kör tills rotsakerna är mjuka och fått färg.
  6. Blanda ihop creme fraiche, pepparrot och salt så är såsen klar!

 

Brynt smör

Smält 75 g smör i en kastrull och låt det bubbla på tills det fått en ljusbrun färg, rör och passa så det inte bränns!

 

Servera nu fisken med rotsakerna och pepparrotscremen, brynt smör över fisken och toppa med kapris, mumsigt som bara den,  jag lovar!

Det är också gott med stekt bacon att toppa fisken med, färskriven pepparrot och massor av dill!

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*