Det här är mat som sköter sig själv mina vänner och dessutom blir det en saftig kyckling med en ljuvligt god sås av skyn i formen! Har du tid så blir det väldigt gott att blanda lite rosmarin, vitlök och rivet citronskal med 75 g smör att gnida in kycklingen med, gärna under skinnet. En perfekt rätt när man är ledig!
INGREDIENSER
- 1 hel färsk svensk kyckling
- 1 citron
- 3-4 klyftor vitlök
- 4 kvistar rosmarin
- (1 stjälk selleri om du råkar ha)
- salt och nymalen svartpeppar
Sås:
- 3 dl buljong från formen
- 2 dl creme fraiche
- 1-2 tsk hackad rosmarin
- 1 msk pressad citron
- salt och nymalen svartpeppar
Servera kycklingen till:
- Kokt eller pressad potatis
- Rostade rotsaker
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg kycklingen i en ugnsform som bara är lite större än kycklingen.
- Pressa citronen i och på kycklingen, salta, peppra och ha 1 dl vatten i formen.
- Dela vitlöksklyftorna i halvor och stick in dem i eller runt kycklingen (ev. lägger du i sellerin också)
- Låt kycklingen vara i ugnen 65-70 min, temp vid benet ska vara 70 grader.
- Lyft kycklingen ur formen och se till att saften från kycklingen stannar i formen.
- Vispa ur den med vatten och sila så du får ca 3 dl buljong.
- Koka upp buljongen med creme fraiche, smaka av med hackad rosmarin, pressad citron och kryddor.
- Dela kycklingen i bitar, servera med såsen och potatis eller rotsaker av något slag.