Rostad eller ugnsbakad blomkål har varit poppis ett tag nu bland matälskare och på krogar och eftersom jag älskar kål av alla det slag så blev jag frälst direkt! Jag erkänner att brysselkål inte står på topplistan…..än.
Gnid in blomkålen rejält med smör, salta och skjuts in i ugnen på 175 grader (många har högre temperatur och vill ha kålen “sotigare”) tills det är mjukt fast med lite motstånd, typ al dente. Det tog ca 75 minuter för mitt kålhuvud. Ös kålen några gånger med det brynta smöret från ugnsformen.
Ät kålen som ett tillbehör till kött, fisk eller som en ensamrätt med rökt fläsk, kassler eller bacon, yummie!
Jag hade gjort veggobiffar till (men de var jag inte helt nöjda med så där får ni inget recept än) och en sås som passade jättebra till kålen var: 150g cambozola tillsammans med 2-3 dl creme fraiche, salt och peppar, mixa ihop och låt stå en stund.